Ghid constructie semineu pe lemne – etape si sfaturi importante

Instalarea unui semineu de lemn in casa sau proprietatea dvs. este o decizie care nu ar trebui luata in nestiinta de cauza. Orice constructie noua necesita angajamente atat in timp, cat si in resurse financiare.

Pe langa frumusetea si atractia estetica pe care le ofera un semineu, functia de baza a acestuia este de a oferi confort termic in lunile reci de iarna.
Desi sunt disponibile versiuni mai contemporane – cum ar fi un semineu electric modern sau un semineu cu gaz – un semineu traditional cu ardere pe lemne reprezinta inca o optiune foarte populara. Proiectarea si constructia semineului sunt importante.
Un semineu bine construit va oferi rezistenta la foc, si va functiona sigur si eficient pe intreaga sa durata de viata.
Instalarea unui semineu de lemn in casa sau proprietatea dvs. este o decizie care nu ar trebui luata in nestiinta de cauza. Orice constructie noua necesita angajamente atat in timp, cat si in resurse financiare.

Recomandarea noastra este sa apelati la un specialist; insa, daca printre noi exista si persoane care isi asuma constructia in regim propriu sau pentru cei care doresc sa se informeze despre etape de constructie, venim in ajutor cu un ghid punctual ce contine etape si sfaturi importante oferite de specialisti. Desi exista multa informatie ce circula pe forumurile din Romania, nu toata este oferita de persoane autorizate. Atentie, deci la forumurile pe care le accesati si sursa pe care o alegeti pentru a va documenta.
Ghidul de fata se refera la constructia semineului clasic pe lemne cu focar semineu inchis si convectie de aer cald.

1. Alegerea materialelor necesare

In procesul de constructie a semineului, alegerea materialelor necesare si potrivite este vitala.
Instalarea unui focar semineu se recomanda a fi facuta de un profesionist pentru evitarea eventualelor probleme pe parcursul functionarii.
In multe cazuri se intampla ca proprietarii sa nu acorde o atentie prea mare materialelor secundare, ci doar focarului in sine – piesa principala de altfel. Aceasta neatentie insa, se traduce in riscuri mari: nefunctionare corecta, incendii, etc.
Recomandam sa acordati atentie in alegerea urmatoarelor materiale pentru constructia semineului:

– focarul
Verificati daca acesta poate fi montat pe cosul de fum existent si asigurati-va ca va functiona in conditii normale, respectand in acelasi timp regulile de montaj si normele in ceea ce priveste diametrul, inaltimea si constructia cosului.
Apelati la ajutorul unui specialist daca nu sunteti siguri ca hornul de fum functioneaza in parametrii normali.

– tubulatura (burlanele) de evacuare – alegeti un model realizat din materiale de calitate care vor asigura o rezistenta in timp si o buna etansietate.
Recomandam sa tineti cont de urmatoarele lucruri atunci cand instalati tubulatura: legatura dintre cosul de fum si focar sa se realizeze cu piese fixe din otel de 2 mm sau inox de 0,8mm
Evitati tuburile flexibile care se pot deteriora usor.
Tinand cont de legatura dintre cos si focar, veti evita scaparile de gaze, si veti asigura o constructie si trainica un timp indelungat.

– suportul focarului, acolo unde este cazul.
Acesta se regaseste de obicei la focarele inchise de fonta. Nu este necesara turnarea placii de beton; in schimb, trebuie sa asezati focarul pe un suport care a permite circulatia aerului, facilitand in acelasi timp racirea focarului, esentiala pentru a evita supraincalzirea.

– placile izolatoare
Pentru rezistenta termica, solutiile izolatoare din ziua de astazi pot face fata temperaturilor de sute si mii de grade, asta vei gasi pe orice forum de discutii corect. Dar, in constructia semineului este important ca materialul folosit pentru izolare sa fie special destinat acestei aplicatii.

Ce caracteristici trebuie sa aibe acestea?
In primul rand, placile izolatoare pe care le alegeti trebuie sa prezinta un coeficient de izolare ridicat si in acelasi timp sa fie ecologic pentru a nu pune in pericol sanatatea. Daca v-ati intrebat vreodata de ce vata nu mai este recomandata si nu se mai foloseste in constructia semineelor, acesta este motivul.
Placile izolatoare recomandate pentru seminee trebuie sa corespunda unor norme foarte stricte pentru a nu fi daunatoare sanatatii; asigurati-va ca tineti cont de acest lucru atunci cand le achizitionati.

– adezivul
Acesta trebuie sa fie rezistent la temperaturi ridicate si sa fie fie flexibil, special pentru lipirea placilor.

– grile evacuare
Acestea trebuie sa fie din metal, sa aiba rama si sa fie termorezistente, dar care nu isi schimba forma sau culoarea.
Pentru a alege marimea potrivita a grilei de evacuare, calculate marimea acestora in cm2 pe arie, in functie de puterea focarului existent.

– cosul de fum

Reprezinta cea mai importanta componenta din cadrul constructiei, dar si cea la care apar cele mai multe probleme din cauza alegerilor prost facute sau a montajului necorespunzator. Asadar, la alegerea cosului de fum, acordati o atentie deosebita, iar daca nu suneti siguri apelati la un specialist pentru a va ajuta cu orice nelamuriri intampinati.
Cosurile de fum care beneficiaza de o garantie mai mare sunt cele ceramice cu triplu strat: ceramica, izolatie, beton.
Pentru exteriorul cladirilor, se folosesc de obicei cosurile din inox, insa acestea au o durata de functionare mai mica.


– alte materiale aditionale
Fie ca vorbim despre plasa, componente de admisie sau silicon impregnant, acestea trebuie sa aiba destinatia speciala pentru constructia semineelor.

2. Pregatirea locului unde va fi montat semineul

Detaliile tehnice, de forum, sunt esentiale pentru amenajarea corecta a semineului; acestea trebuie respectate cu strictete pentru a asigura functionarea dorita. In ceea ce priveste locul amplasarii semineului, acesta trebuie ales si evaluat inainte de a ne apuca de constructia propriu-zisa.
Pentru trasarea locului in care acesta fi montat, tineti cont de dimensiunea focarului, modelul dorit, parametri tehnici sau groasimea materialelor izolatoare.

Daca hornul de fum se doreste a fi construit, atunci gaura de racordare trebuie pregatita la minim 1.5 m inaltime, de la nivelul pardoselii. In caz contrar, vor aparea probleme la racordarea focarului.Pentru a stabili inaltimea gaurii de racordare, tineti cont de: inaltimea la care va fi amplasat focarul, inaltimea camerei de ardere, gabaritul, unghiul de racordare si tubulatura la 45 sau 90 de grade.
Pentru amplasarea semineului, trebuie pregatita dinainte suprafata pe care acesta va fi montat.

Daca incaperea are parchet, va recomandam sa decupati portiunea de parchet unde se doreste pasarea semineului. Daca nu doriti acest lucru, puteti aplica o sticla securizata in fata camerei de ardere pe pardoseala.

Din cauza greutatii focarelor si a dilatarilor, nu este recomandata prezenta incalzirii in pardoseala sub semineu. Daca totusi, instlarea semineului nu a fost prevazuta initial in aceea incapere, recomandam zidirea semineului pe o placa de beton, granit, marmura sau travertin, astfel incat greutatea sa fie distribuita uniform. Inainte de urmatoarea etapa, locul de amplasare trebuie bine curatat iar peretii dati cu amorsa.

3. Izolarea peretilor adiacenti semineului

Izolarea peretilor din zona in care se instaleaza semineul, va fi urmatorul pas pe care trebuie sa il urmati. Pentru aceasta intra in discutie alegerea celor mai calitative materiale necesare, printre care placile izolatoare termorezistente.
Indiferent de materialul din care sunt construiti peretii adiacenti semineului si fie ei interior sau exterior, de caramida, din rigips sau din lemn, necesitatea izolarii acestora este nediscutabila.
Placile izolatoare non-combustibile si cu proprietati refractare (cum sunt cele din silicat de calciu sau cu vermiculite) si adezivul special pentru constructia semineului sunt esentiale in acest proces.
Pentru o siguranta totala, va recomandam sa izolati total suprafetele expusa la temperatura; altfel, structura peretilor nu va fi afectata.

Ce trebuie sa stiti: curatati suprafata placilor cu apa inainte de a le monta, pentru inlaturarea impuritatilor si pentru a face o priza buna la lipire.
Placile izolatoare trebuie fixate pe perete cu ajutorul unui adeziv flexibil, iar dupa placare, rosturile trebuie umplute cu adeziv.

Va recomandam ca izolarea peretilor sa se faca in strat dublu, pentru a elimina orice posibilitate de transfer termic. Puteti folosi placi cu grosime mai mare: de 4, 5, 6, sau 10 cm. Dupa finalizarea acestui pas, veti ramane probabil cu bucati de material. Nu le aruncati! Folositi-le in urmatorul pas de constructie a semineului.

4. Amplasarea focarului de semineu

Daca focarul vine cu picioare de montaj, acesta va putea fi asezat cu atentie, direct pe locul dorit. Daca insa focarul nu este prevazut cu aceste picioruse, este recomandat sa asezati inainte, pe pardoseala un suport special pentru acest scop, de preferat din otel.
In ceea ce priveste distanta, tineti cont ca focarul trebuie sa fie amplasat la o distanta de minim 10 cm de orice lucru apropiat, pentru a evita supraincalzirea acestuia dar si a asigura o circulatie corespunzatoare a aerului de convectie.
In cazul inaltimii recomandate pentru montarea focarului fata de sol, aceasta se recomanda a fi de 30-40 cm. Astfel veti asigura o circulatie buna a aerului pe suprafata inferioara a focarului.

5. Racordare focarului la aerul de ardere din exterior

Aceasta etapa este obligatorie in cazul semineelor cu ardere etansa si recomandata celorlalte aplicatii, aducand cu ea numeroase avantaje:

– nu consuma oxigenul din camera
– contribuie la o ardere curata si complete a lemnelor
– ajuta la imbunatatirea tirajului, reducand depunerile de funingine pe suprafata sticlei.

Unele focare de semineu (de exemplu cele din fonta) necesita un kit special pentru racordare la aerul de ardere din exterior, format din 3 piese.
Recomandare! Kitul de admisie sa fie achizitionat de la acelasi furnizor cu focarul.
Racordarea admisiei la aerul de ardere din exterior poate fi facuta si cu ajutorul unui sistem automat, care va regla debitul de aer in funtie de temperatura din interior, regland astfel flacara si reducand consumul de lemne, dar pentru astfel de sistem, va recomandam sa apelati la un specialist.
Aerul de ardere din exterior poate fi introdus in focar printr-o tubulatura dreptunghiulara sau rotunda, in functie de spatiul de amplasare al semineului.
Acest lucru se realizeaza prin peretele exterior din spatele semineului, prin sapa, prin placa de jos (pivnita, beci, garaj, terasa) sau prin canalul de ventilatie, pe langa cosul de fum.

6. Racordarea la cosul de fum

Racordarea focarului la cosul de fum este una dintre cele mai importante etape si care implica multa responsabilitate.
Tuburile alese trebuie sa aiba o calitate mare proprietati de etanseitate ridicate, pentru a evita eventualele scapari de gaze.
Conexiunea dintre focar si cosul de fum trebuie sa fie facuta cu burlane (tuburi) de otel de minim 2 mm grosime sau de inox de 0.8 mm.
Evitati racordarea cu burlane din inox (exceptie burlanele flexibile din dublu strat), la focarele sau termofocarele cu o temperatura foarte scazuta pe evacuare, unde legatura cu burlane fixe nu poate fi realizata.
In functie de materialul cosului de fum (caramida, inox, ceramica), legatura se va realiza cu element special de racordare din inox, capsa speciala, adeziv refractar flexibil sau silicon termic flexibil.
Pentru cosurile de fum din ceramica este obligatorie utilizarea racordului de inox special conceput in acest sens, astfel incat trecerea dintre burlane si racordul cosului de fum sa fie realizata cu diferente de dilatare intre ele.
Exista cazuri cand racordarea este realizata gresit, ceea ce poate cauza fisuri pe partea racordului, ducand la o functionare proasta si punand in pericol siguranta voastra.
In functie de inaltimea si diametrul cosului de fum, precum si al volumului camerei de ardere, racordarea se realizeaza la 45 sau 90 grade.

7. Constructia structurii de rezistenta

Structura de rezistenta a unui semineu este necesara in constructia unui semineu complet.
In partea inferioara a focarului, zidirea soclului poate fi realizata din placi izolatoare sau materiale dure precum caramida.
In partea superioara, adica de la focar in sus, trebuie utilizate materiale izolatoare sau refractare.
Constructia cu placi izolatoare de silicat de calciuc este cea mai utilizata in aceste cazuri. Acestea se vor lipi cu adeziv.
Carcasa semineului trebuie construita in jurul usii focarului cu ajutorul benzii speciale de dilatare sau a unor distantiere mici care vor fi indepartate la final, pentru a evita aparitia fisurilor in urma dilatarii focarului.
Zona tehnica plasata deasupra racordului se va inchide cu ajutorul unui capac din placi numit deflector. Acesta aer rolul de a redirectiona caldura pe grila, stabilind un schimb termic mai bun si rapid.
Atentie! In montajul placilor de silicat de calciu, nu alegeti structura din profile metalice, pentru a evita aparitia fisurilor in hota semineului si zgomotelor produse in urma tensionarii.
Totodata, evitati utiliarea vatei bazaltice deoarece aceasta nu este sigura si poate avea efecte negative asupra sanatatii.

8. Finisajul
In urmatorul pas, va trebuie sa taiati golul pentru grilele de evacuare si admisie.
Acordati o atentie speciala acestei etape si dimensionarii grilelor.

Luati in considerare doar dimensiunea interioara de evacuare, ci nu dimensiunea totala a grilei, adica doar partea pe unde aerul va fi evacuat. Acest lucru inseamna ca se va calcula dimensiunea totala din care scadeti aprox. ~ 2-3 cm.
Grilele vor fi dimensionate in functie de putere focarului in cm2 si anume:

PUTERE (kw) Dimensiune (cm2)

12-14 kw         ~ 750 cm2

16-18 kw         800 – 1000 cm2

18-22 kw         850 – 1200 cm2

22-24 kw         900 – 1250 cm2

24-30 kw         1000 – 1500 cm2

Unele grile pot stopa cantitatea de aer ce trebuie evacuat din cauza plaselor foarte dese sau a lamele numeroase, de aceea ele trebuie sa fie mai mari cu 10-20%.
Daca golul de evacuare nu poate fi apreciat, calculati dimensiunea totala bruta din care scadeti 20-30%, ceea ce reprezinta suprafata care optureaza evacuarea.
Golul de admisie pentru aerul de convective trebuie sa reprezinta 75% din totalul ariei de evacuare, insa acesta nu este obligatoriu a se realiza sub forma de grila.
Daca nu va descurcati, va recomandam sa apelati la un specialist.


Grila de evacuare trebuie sa fie amplasata in zona tehnica, sub capacul deflectorului. Daca aveti un proiect special (constructie rotunda, semineu suspendat, televizor incorporate in hota), apelati la ajutorul unui specialist in montaj.
Ulterior, se trage plasa de temperatura cu adeziv flexibil pe exteriorul constructiei sau, in anumite cazuri, se placheaza cu rigips de temperatura pentru un finisaj mai neted. Se finiseaza cu un strat de tinci, decorativa, lavabila sau alte materiale cu care acesta poate fi placat (piatra, marmura etc.), dupa preferintele personale. Daca in fata semineului aveti parchet sau pardosea din lemn, va recomandam sa asezati o placa de marmura, granit sau sticla securizata, in fata semineului, pentru protectie si siguranta.

Dupa cum puteti vedea, constructia unui semineu nu este un proces usor care poate fi realizat de oricine, de aceea aveti nevoie de un ghid constructie. Procesul necesita atentie, informare si responsabilitate. Speram ca informatiile specialistilor Pefoc.ro sa va fie de folos iar daca aveti nevoie de consultanta ori doriti ajutorul unui specialist in montajul semineelor, nu ezitati sa apelati la noi.
Garantam informatiile specialistilor intrucat acestea vin in urma experientei si profesionalismului; asadar, in loc sa cautati alte surse sau forumuri, aveti incredere in profesionisti.

0 0 votes
Article Rating
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ema
Ema
3 years ago

foarte faine schitele , ajuta daca construiesti un semineu. Nu am gasit pe nici un forum informatii asa de bune.

trackback

[…] care consideră că niște simple indicații găsite pe internet, sub forma unor sfaturi pe constructie semineu forum sunt mai mult decât suficiente. Indiferent că vorbim despre un șemineu sau o sobă pe lemne, pe […]

Antonescu Ștefan
Antonescu Ștefan
3 years ago

Bună ziua! Suprafața de 750 cm2 pentru un focar de 12-14kw reprezintă suprafața de evacuare a aerului sau suprafața totală de admisie și evacuare? Vă mulțumesc!

Alexandra Pop
Alexandra Pop
2 years ago

Mersi infocasa! Cele mai faine tutoriale pe care le-am gasit.
_______________________________________________________________
Alexandra de la https://doxar.ro/

Alfredbar
Alfredbar
2 years ago

I’ve been looking for a quick keto meal plan for a month, so I don’t have to calculate calories by myself and don’t have to come up with a nice recipe out of a huge number of products.
This one is easy and fast – a ready-made plan for a month! Excellent menu, everyone will love it. And most importantly – you can download it for free right now: http://ketomybrain.com/

Evoldew
Evoldew
1 year ago

ivermectin for cats Viagra Ai Cardiopatici

Citeste si