Batalia dintre portelan si ceramica. Care este adevarul?

Gresia de portelan vs. ceramica: este un razboi intre cele doua tipuri de materiale sau pur si simplu o batalie intre cei doi termeni?

Gresia de portelan vs. ceramica: este un razboi intre cele doua tipuri de materiale sau pur si simplu o batalie intre cei doi termeni? Termenii de portelan si ceramica sunt adesea folositi in mod interschimbabil, ca si cum ar fi acelasi material.
Comerciantii sustin adesea o diferenta semnificativa intre cele doua materiale, pentru a justifica autenticitatea portelanului si preturile mai mari. Totusi, exista o adevarata diferenta intre ceramica si portelan?

Lucruri de luat in considerare atunci cand aveti de ales intre portelan sau ceramica in interiorul casei.

Elementele de baza

Dupa cum se dovedeste, ceramica si portelanul sunt compuse diferit si se comporta in mod asemanator la instalare, dar cu mici diferente. Diferenta principala este ca placile din portelan sunt mai impermeabile decat placile de ceramica si sunt astfel supuse unei infiltratii mai mici de apa. Totul se reduce la conditia ca placile sa poata indeplini un set de criterii extrem de controlate de absorbtie a apei.
Se mai presupune ca portelanul este dens, impermeabil, cu granulatie fina si neteda, pe langa aceleasi criterii de absorbtie a apei.

Aceeasi familie

Portelanul si ceramica fac amandoua parte din aceeasi categorie mai mare care, in general, se poate numi ceramica. In ceea ce privesc specificatiile moderne, este mai mult un caz de denumire inversa, prin care producatorii iau placi care au anumite calitati si apoi le atribuie titlurile de ceramica sau portelan. Adaugati o doza sanatoasa de marketing si branding si succesul este garantat.

Obiectele fine din portelan sunt albe, translucide, puternice si au o compozitie fina si densa. In marketing se mentioneaza deseori cat de fin este portelanul, cat poate fi atat rar si scump.

Rata de absorbtie a apei

Placile de portelan au o rata de absorbtie a apei de 0,5% sau mai mica, asa cum este definita de Societatea Americana pentru Testare si Materiale (ASTM) sectiunea C373. In primul rand, se cantareste placa incalzita.

Apoi se fierbe 5 ore si se lasa sa stea in apa timp de 24 de ore. Apoi, se cantareste din nou. Daca placa cantareste cu mai putin de jumatate de procent mai mult ca urmare a absorbtiei apei in suprafata sa, aceasta este considerata portelan.
Placa de portelan este adesea extrudata, are mai putine impuritati decat ceramica, este adesea rectificata si contine mai mult caolin decat ceramica. Este formata din cuart, argila si feldspat lucrate la temperaturi cuprinse intre 1.200 si 1.400 grade C.
Dar, deoarece aceasta defineste si multe ceramice, din nou diferenta este ca portelanul are acea rata de absorbtie a apei cu 0,5% sau mai putin.

Unde se folosesc placile de ceramica sau portelan?

Montarea portelanului sau a placilor ceramice in exterior nu este de obicei recomandata. Reprezentantii industriei pot pretinde ca gresia de portelan este buna pentru exterior.
Altii pot pretinde ca alte materiale de pavaj sau de pardoseala, precum beton sau piatra naturala,  ardezie sau marmura, functioneaza mai bine in exterior decat ceramica sau portelanul.

Ceea ce s-a convenit cel mai mult este insa ca ceramica nu trebuie instalata in exterior. Placile de ceramica nu sunt suficient de durabile pentru utilizarea exterioara, deoarece absorb prea multa apa. Daca locuiti in zone care ingheata, gresia ar putea fi sparta in primele cateva cicluri de inghet-dezghet.

Densitatea placilor si durabilitatea pe termen lung

Argilele din portelan sunt mai dense si deci mai putin poroase decat argilele din placile ceramice. Acest lucru face ca placile din portelan sa fie mai dure si mai impermeabila la umiditate decat placile din ceramica.
Nu numai ca placile din portelan sunt mai dense decat cele ceramica, dar datorita compozitiei sale, sunt considerate mai durabile si mai potrivite pentru utilizare grea decat placile din ceramica.
Spargeti o placa ceramica si veti gasi o culoare diferita sub smaltul superior. Spargeti portelanul si culoarea continua pana la capat. Drept urmare, spargerea este aproape invizibila.

In timp ce ambele: portelanul si ceramica se ard la temperaturi ridicate, portelanul se arde la temperaturi chiar mai ridicate si mai mult timp decat ceramica. De asemenea, portelanul are un continut mai mare de feldspat, ceea ce il face mai durabil, inclusiv la incalzirea in pardoseala.

Comparatia costurilor

Cu toti ceilalti factori egali, placile de ceramica sunt mai ieftine decat cele din portelan. Placile ceramice tinde sa se ridice la aproximativ 60 pana la 70% din costul placilor de portelan.

Daca nu exista anomalii in ceea ce privesc preturile, placile de ceramica vor fi aproape intotdeauna mai ieftine decat cele din portelan. Portelanul este mai scump de fabricat decat gresia din ceramica, rezultand preturi mai ridicate.

0 0 votes
Article Rating
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evoldew
Evoldew
1 year ago

Discount Viagra Lowest Prices buy stromectol 24 mg pills

Reprertob
Reprertob
1 year ago
trackback

[…]               Diferența între ceramică și porțelan o găsiți aici: Batalia dintre portelan si ceramica. Care este adevarul? | Infocasa […]

Citeste si