Modalitati de pastrare a nivelului de umiditate ideal intr-o casa

Total
0
Shares

Mentinerea nivelurilor ideale de umiditate in interiorul locuintei este esentiala pentru bunastarea intregii familii, precum si pentru a mentine calitatea casei. Prea putina sau prea multa umiditate interioara poate duce la disconfort fizic, probleme grave de sanatate, cresterea bacteriilor, deteriorarea mobilierului si altele.
De aceea, ar trebui sa echilibrati nivelurile de umiditate din interiorul casei. Dar cum puteti mentine umiditatea ideala a aerului in interior?
In acest articol, veti cunoaste nivelurile acceptabile de umiditate interioara, precum si modalitatile diferite de a mentine un echilibru de umiditate in casa voastra.

Niveluri de umiditate interioara recomandate

Inainte de a incepe sa discutam diferitele tehnici pentru a controla umiditatea din interiorul casei, este important sa stiti care sunt valorile recomandate pe care ar trebui sa le setati pentru umiditatea interioara.
Potrivit expertilor, nivelurile ideale de umiditate interioara ar trebui sa se situeze intre 35 si 45%.

Acest interval ofera cea mai mare comfortabilitate si va protejeaza mobilierul din lemn, gips-cartonul si alte materiale, de efectele daunatoare ale umiditatii insuficiente sau excesive a aerului.
Nivelurile de umiditate a aerului depind de temperatura aerului si de clima. Prin urmare, trebuie sa va asigurati ca urmati cu prudenta nivelurile de umiditate recomandate de mai sus si luati in considerare temperatura tipica a aerului si clima din zona voastra.
De asemenea, trebuie sa tineti cont de proiectarea si constructia cladirii si de orice bariera de vapori pe care ati instalat-o.

Masurarea nivelurilor de umiditate in casa voastra

Desigur, nu puteti masura cu exactitate nivelurile de umiditate din interiorul casei prin simpla utilizare a simturilor. Dar exista indicatori pentru a determina daca umiditatea interioara este prea mare sau prea mica.

Umiditate ridicata in interior – Daca observati umezeala, mucegai sau condens pe geamuri, tavane si pereti, inseamna ca umiditatea din interiorul casei este prea mare.
Umiditate scazuta in interior – Daca observati uscarea sau decojirea vopselei pe mobilierul din lemn, pe peretii casei, pe produsele laminate sau cazuri de electricitate statica, este o indicatie ca umiditatea interioara este prea mica. Puteti utiliza, de asemenea, un dispozitiv cunoscut ca higrometru pentru a masura cu precizie nivelurile de umiditate din locuinta voastra. Exista si dispozitive inteligente care nu doar masoara nivelurile de umiditate, ci si substantele chimice toxice, temperatura aerului, praful si dioxidul de carbon in interior.

Solutii pentru o umiditate scazuta in interior

Umiditatea aerului scade semnificativ in timpul sezonului de iarna. Aceasta deoarece aerul de iarna detine mai putina umiditate decat aerul cald din timpul verii. Problema se inrautateste daca folositi incalzirea fortata a aerului in casa deoarece vaporii de apa sunt arsi in timpul procesului de ardere, pentru a genera aer cald.

Umiditatea scazuta poate provoca uscarea parului si a pielii, cresterea bacteriilor si a virusilor, risc crescut de aparitie a gripei si a racelilor virale.
De asemenea, se poate deteriora mobilierul si materialele din lemn. Cu toate acestea, puteti rezolva aceasta problema prin utilizarea unui umidificator interior. Puteti alege din aceste trei tipuri de umidificatoare de mai jos pentru acest scop.

Umidificator natural

Puteti creste umiditatea aerului prin punerea unui vas care contine apa pe sau aproape de un sistem de incalzire a aerului. Plasarea de haine si prosoape umede poate adauga, de asemenea, umiditate in casa voastra. Cu toate acestea, umiditatea generata de aceasta metoda este limitata si nu este de incredere.

Umidificator portabil

Un umidificator portabil este un dispozitiv comun folosit de proprietarii de case din zilele noastre. Puteti seta acest dispozitiv pe o suprafata plana pentru a adauga umiditate intr-o anumita zona a casei.
Avantajul umidificatoarelor portabile este ca le puteti amplasa si muta cu usurinta in jurul casei. Sunt estetice, atractive chiar si pentru copii, pot fi si obiecte de decor.Cu toate acestea, daca nu puneti un dispozitiv pentru fiecare camera din casa, umiditatea creata de umidificatoarele portabile este limitata. De asemenea, trebuie sa reincarcati rezervorul de apa al aparatului la fiecare 24 de ore.

Umidificator general

Installation of household appliances. Workman fixing the exhaust fan on the wall.

Daca doriti un umidificator eficient de aer pentru locuinta voastra, ar trebui sa alegeti un umidificator general. Este cel mai scump tip de umidificator deoarece unitatea trebuie sa aiba o conexiune la apa rece si un spatiu pentru instalare.
Un umidificator pentru intreaga casa are un umidistat care va permite sa controlati nivelul de umiditate dorit pe care il doriti pentru casa dumneavoastra.

Solutii pentru o umiditate interioara crescuta

Un nivel ridicat de umiditate poate crea o multime de probleme pentru orice proprietar. Este unul dintre motivele care stau in spatele cresterii mucegaiului si a bacteriilor, care pot fi in detrimentul sanatatii familiei. De aceea, ar trebui sa luati nota de aceste modalitati de a reduce nivelul de umiditate din casa:

Reduceti nivelul de umiditate sau opriti umidificatorul

Daca exista un umidificator, exista si un dezumidificator care poate reduce nivelul de umiditate din locuinta voastra. Puteti sa il instalati in subsoluri sau sa il utilizati in timpul sezonului de vara. Instalati guri de aerisire si folositi-le cand faceti baie sau gatiti. De asemenea, este important sa deschideti ferestrele pentru a lasa aerul proaspat, uscat in interior.

Humidifier

Mentinerea nivelului ideal de umiditate in interiorul casei este o necesitate. In caz contrar, veti crea o multime de probleme cauzate de prea putina sau excesiva umiditate a aerului din interior. Cel mai bun lucru este ca exista modalitati pe care le pune in practica pentru a mentine un nivel normal de umiditate a aerului in casa.

Pentru a rezolva problema umiditatii interioare scazute, trebuie sa instalati un umidificator pentru a adauga umiditate in aer. Pentru umiditate excesiva, pe de alta parte, un dezumidificator este un dispozitiv excelent pentru reducerea nivelurilor de umiditate interioara.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si