Ghid pentru alegerea blatului de bucatarie: materiale, intretinere, costuri

Blatul perfect va adauga stil oricarei bucatarii. De asemenea, el va servi unor scopuri multiple, deci alegerea blatului potrivit pentru bucatarie, este o decizie importanta.

Care sunt optiunile?

Exista patru materiale comune folosite pentru blaturile de bucatarie:

[powerkit_toc depth=”1″ title=””]

1. Blatul laminat (pal)

Aspect

Acest tip de blat prezinta cea mai larga gama de culori si texturi, fiind o alegere foarte populara. Exista optiuni de finisaje lucioase si mate si sunt disponibile atat cu cu marginile patrate, cat si usor rotunjite. Cea mai recenta inovatie este disponibilitatea lor in profiluri de 20 mm grosime – permitand un aspect elegant si modern.

Instalare

Blaturile de laminat sunt DIY friendly. Acestea pot fi achizitionate in placaje drepte, pe care le puteti taia, si imbina dupa cum doriti.

Intretinere

Laminatul este usor de curatat, cu toate acestea, se poate ciobi si zgaria usor, astfel incat trebuie sa sa folositi intotdeauna un tocator atunci cand pregatiti si taiati alimentele. Viteza de deteriorare a acestora este una foarte ridicata.

Pret

Desi preturile variaza in functie de latimea si finisajul selectat, laminatul este cel mai accesibil tip de material.

2. Blatul de lemn

Aspect

Lemnul are un aspect cald si natural, spre deosebire de alte materiale. Acesta variaza de la culoarea galbuie, pana la tonuri mai inchise. Sunt extrem de functionale si igienice, si totodata daca este tratat, blatul de lemn poate rezista temperaturilor ridicate si umezelii.

Instalare

Sunt disponibile in lungimi modulare, taiate pentru a se potrivi specificatiilor dumneavoastra. Blaturile de bucatarie din lemn pot fi compuse din mai multe bucati de cherestea, lipite intre ele sau se pot face imbinari demontabile (fiecare scandura prinsa separatat in cuie), in functie de nevoile si preferintele clientului. Deci, daca aveti un proiect care necesita anumite dimensiuni de blat, puteti personaliza si instala singuri blatul de bucatarie.

Intretinere

Lemnul trebuie sa fie protejat corespunzator pentru a preveni murdarirea si craparea acestuia. Va recomandam finisatul cu lac, ceara sau ulei, cu reaplicare la fiecare 12 luni pentru a-si mentine eficienta.
Folositi in permanenta un tocator pentru taierea legumelor si a carnii.

Pret

Blaturile de lemn au un pret mediu.

3. Blatul de piatra

Aspect

Piatra are un aspect elegant, modern si se potriveste majoritatii stilurilor de design contemporane. De aceea, este cea mai populara alegere in bucatarii. Cele mai populare materiale din piatra naturala folosite in realizarea blaturilor de bucatarie, sunt marmura si granitul. 

Instalare

Datorita preciziei cerute la comandare si instalare, blaturile din piatra sunt recomandate a fi instalate de profesionisti.

Intretinere

Un material neporos care este foarte durabil si practic nu necesita intretinere.

Pret

Piatra este printre cele mai costisitoare materiale de lucru, totusi, avand in vedere aspectul si beneficiile sale, multi oameni opteaza pentru ele, economisind astfel bani pe termen lung.

4. Blatul de suprafata tare / Compozit

Aspect

In timp ce este asemanator cu aspectul pietrei, diferenta la blatul de compozit este ca imbinarile sunt practic invizibile, ceea ce il face sa para o singura placa. Suprafata tara este, de asemenea, calda la atingere, spre deosebire de piatra, care se simte rece.

Instalare

Blaturile din suprafata solida trebuie sa fie instalate de profesionisti.

Intretinere

Curatarea cu apa si detergent special este in general suficienta.

Pret

In ceea ce priveste pretul, blaturile de lemn din suprafata tare sunt similare cu blaturile din piatra.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si