Spa la tine acasa: baia cu aburi – un rasfat pentru sezonul ce urmeaza

Baile cu aburi sunt populare in salile de sport si la centrele spa de zeci de ani, datorita capacitatii lor de a ajuta la relaxarea muschilor, de a calma articulatiile,  trata afectiunile respiratorii si de a inviora corpurile obosite.
Astazi, producatorii de dusuri cu aburi se concentreaza pe piata spa-urilor pentru locuinte, oferind proprietarilor de case o gama de produse, de la unitati complete pana la echipamente care pot adauga functia de abur unui dus conventional.

Aceste produse ofera o modalitate excelenta de a instala dusurile cu aburi in baile rezidentiale pentru a beneficia de confort si lux.

Deoarece dusurile cu abur sunt relativ noi, majoritatea proprietarilor nu stiu prea multe despre ce sa caute atunci cand cumpara unul. Acest ghid va fi un ajutor in acest sens.

Baia cu aburi vs. sauna

Dusurile cu aburi sunt similare cu saunele. Marea diferenta este insa, in tipul de caldura pe care il furnizează. O sauna foloseste caldura uscata, de obicei de la pietre fierbinti sau o soba inchisa. Baile cu aburi sunt incalzite de un generator umplut cu apa clocotita.

O baie cu aburi este in esenta o camera mica, inchisa, cu un generator de aburi si o usa rezistenta la vapori. Generatorul de abur incalzeste apa pana la fierbere si apoi livreaza vaporii rezultati in camera inchisa.

La fel ca si in cazul saunelor, interiorul dusului trebuie sa contina un scaun sau o banca pentru a va relaxa ii in timp ce va bucurati de baia de aburi. In plus, aproape toate dusurile cu aburi servesc, de asemenea, ca dusuri obisnuite, cu control de apa si unul sau mai multe capete de dus.

Dimensiunea, aspectul si materialele

Marimea generatorului de abur va fi in cele din urma determinata de marimea si detaliile de constructie ale cabinei de dus.

Daca generatorul este prea mic pentru spatiul in care este instalat, nu va crea o experienta cu abur complet imersiva. Daca este prea mare, poate fi risipitor. Dimensiunea intra, de asemenea, in joc atunci cand se decide unde se poate localiza generatorul.

Majoritatea producatorilor ofera modele „compacte” – in general de dimensiunea unei serviete – care pot fi ascunse intr-un dulap, mansarda sau alt spatiu din apropiere. Daca nu aveti un dulap sau spatiu mansarda pe care il puteti utiliza, puteti lua in considerare ascunderea generatorului sub banca sau scaunul din interiorul cabinei.

Deoarece va fi ascuns, aspectul unitatii nu este de o preocupare deosebita, dar materialele ar trebui sa fie. De exemplu, un rezervor din otel inoxidabil este cel mai bun pentru durabilitate.

Zgomotul

O unitate care functioneaza silentios este ideala pentru un dus de aburi. Cu toate acestea, fiti constienti de faptul ca majoritatea generatoarelor de aburi vor face putin zgomot. Eliberarea aburului din unitate poate emite un anumit zgomot. Adevarata preocupare este sunetul oricaror componente mecanice din interiorul generatorului.

Printre vinovatii de zgomot obisnuit se numara supapele care sunt responsabile de aducerea apei in generator sau mutarea ei intre camere. Decizia de a include un sistem audio in cabina de dus cu aburi poate influenta, de asemenea, selectia voastra in acest punct.

Un alt mod de a va mentine silentios generatorul de aburi este sa instalati un regulator de presiune a apei in linie. De asemenea, puteti alege sa izolati linia de aburi in sine pentru reducerea suplimentara a zgomotului.

In timp ce un anumit zgomot este normal pentru un dus cu aburi, retineti ca anumite sunete ar putea indica o problema cu generatorul.. De exemplu, daca auziti un sunet puternic de zumzet, acest lucru ar putea semnala o problema cu contactorul sau transformatorul.

Un zgomot puternic de la electrovalva care aduce apa in generator ar putea insemna ca filtrul incorporat in supapa este infundat sau ca apa catre generator a fost oprita. Daca auziti un zgomot care nu are legatura cu functionarea normala a unitatii, contactati imediat producatorul.

Panoul de comanda

Avand in vedere ca generatorul va fi ascuns, veti avea nevoie de o modalitate de a ajunge la el din zona de dus. Aceasta interfata de utilizator este denumita in general „zona de control” si este responsabila si pentru monitorizarea mediului din dusul de aburi. Exista multe modele si optiuni din care sa alegeti.

In primul rand, trebuie sa decideti daca instalati aceasta zona in interiorul cabinei de dus – sau in exterior – in afara carcasei dusului. Multe persoane aleg sa le instaleze pe amandoua. In general, sunt de preferat controalele interne, deoarece nu trebuie sa iesiti din dus pentru a face ajustari.

Operatiunile de baza pentru comenzi includ pornirea si oprirea generatorului si reglarea temperaturii, dar exista si alte caracteristici disponibile. Acestea includ cronometre si telecomenzi wireless. In functie de design, puteti alege intre optiuni cu ecrane tactile, afisare digitala de temperatura si ceas si lumini indicatoare, printre alte functii.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si