Pluta – o alternativa pentru pardoseaua din bucataria ta

Total
0
Shares

Pardoselile din bucatarii trebuie sa fie durabile, lavabile, rezistenta la apa si la pete. Pluta indeplineste toate aceste cerinte.

Ofera, de asemenea, optiuni de instalare prietenoase. Restul deciziei de a alege sau nu pardoselile din pluta, se reduce la aspectul si modul in care doriti sa se simta pardoseala. Pluta marcheaza destul de bine in ambele categorii.

Materialul

Pluta este o optiune tot mai indragita atunci cand vine vorba de pardoseli, in special in bucatarie.
Pe langa faptul ca este disponibila intr-o varietate de culori si modele, este indragita datorita golurilor sale inerente de aer, care fac din ea un amortizor natural de socuri.

Acest lucru face pluta infinit mai confortabila decat lemnul, gresia sau piatra. Este, de asemenea, mai putin probabil sa distrugeti farfuriile atunci cand apar accidente.

Nu este mai durabila sau mai rezistenta la apa ca si gresia, insa ofera cateva beneficii in plus fata de aceasta. Cand vine vorba de rezistenta la pete si usurinta de ingrijire, pardoselile din pluta sunt asemanatoare cu cele din lemn de esenta tare, ceea ce rezulta intr-o intretinere mai mica decat vinilul si linoleul.

Impactul asupra mediului: Pluta provine din coaja copacului de stejar de pluta, ce creste in locuri cu multa lumina, precipitatii reduse si umiditate ridicata. Deoarece pluta vine in esenta din coaja pomului, obtinerea acestuia nu distruge pomul. (Majoritatea copacilor de pluta traiesc aproximativ 200 de ani.) Intregul proces de productie este incredibil de sustenabil.

Avantaje:

– amortizare buna a socului si sunetului
– in mod natural antimicrobiana si hipoalergenica
– intretinere redusa
– durabila
– biodegradabila si reciclabila.

Instalare: Se poate instala pe cont propriu, insa este recomandata instalarea profesionala pentru o etansare optima si sigura. Placile de pluta pot fi instalate pe substraturi din lemn sau din beton uscat sau chiar pe pardoseli vechi, daca sunt pregatite corespunzator.
Suprafata substratului trebuie sa fie complet neteda. Orice lovituri, spatieri sau goluri iin substrat vor fi vizibile prin materialul plutei.
Placile de pluta sunt in mod obisnuit instalate cu un adeziv care le leaga de substrat. Dupa ce sunt asezate placile, ele sunt usor slefuite pentru a netezi orice inconsistenta in inaltimea placilor.

Curatare: Poate fi curatata in acelasi mod in care curatati pardoselile din lemn de esenta tare.

Apoi, placile sunt sigilate cu poliuretan sau materiale similare de finisare. Aceasta confera pardoselii un grad moderat de rezistenta la umiditate.

Consideratii privind designul

Pluta este un produs natural, ceea ce inseamna ca modelele, culorile si caracteristicile regasite in fiecare placa sunt unice. Pluta poate fi de asemenea colorata si/sau vopsita in aproape orice culoare, permitandu-va sa alegeti dintr-o gama larga de optiuni de design pentru bucatarie.

Atunci cand instalati pluta intr-o bucatarie, este adesea o idee buna sa faceti o simulare, asezand placile individuale fara adeziv, astfel incat sa puteti crea un model atragator din variatiile naturale ale fiecarei placi.

Este important de observat ca pardoselile din pluta se pot decolora la expunerea la soare si pot fi deteriorate de gheare de animale, de mobilier, electrocasnicele grele si de tocuri ascutite.
Daca pardoseala bucatariei beneficiaza de lumina directa a soarelui, consultati furnizorii sau producatorii de pardoseli pentru a va ajuta in alegerea celui mai bun produs si culoare pentru a rezista la decolorare.

Confort si caldura

Pluta este, probabil, cel mai confortabil material de pardoseala. Spongiozitatea sa naturala este blanda pentru picioare si spate, facand timpul petrecut cu treburile casnice, mult mai placut.

Elasticitatea pardoselilor, de asemenea, amortizeaza impactul obiectelor care cad accidental. Pluta este, de asemenea, mai calda sub picioare decat multe alte materiale, in special ceramica si piatra.

Acest lucru se datoreaza faptului ca este lemnul prezinta goluri mici de aer, iar atat lemnul, cat si aerul nu sunt conductori de caldura sau aer rece. Pardoselile din pluta pot fi folosite pentru sistemele de incalzire radiante, dar rezistenta lor la transferul de caldura le face mai putin ideale pentru aceasta aplicatie.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si