Cum sa preveniti si sa indepartati scamosarea hainelor

In sfarsit, ati gasit bluza perfecta, in culoarea preferata. Dar dupa o singura spalare, aceasta se scamoseaza si nu mai poate fi purtata.

Cum puteti evita si ce cauzeaza scamosarea hainelor? Vom afla astazi impreuna.

Scamele apar pe tesaturi atunci cand grupuri de fibre scurte sau rupte de pe suprafata tesaturii se grupeaza, formand mici bilute. Scamele se formeaza datorita frecarii sau abraziunii in timpul uzurii si utilizarii normale.

Scamele se gasesc de obicei pe imbracaminte sau lenjerie expuse utilizarii zilnice, cum ar fi lenjeriile de pat, gulerul hainelor si mansete unei camasi, spatele pantalonilor; dar pot aparea oriunde.

In timp ce este dificil sa se prevada care tesaturi se vor scamosa, exista cateva tipuri de tesaturi si fibre care sunt mai predispuse la scamosare.

* Tesaturile tricotate au tendinta sa se scamoseze mai mult decat tesaturile impletite, deoarece firele sunt mai dese.

* Tesaturile din fibre lungi, cum ar fi matasea si in, se scamoseaza mai putin decat lana, bumbacul, poliesterul si alte fibre sintetice. Cand intr-o tesatura exista o combinatie de fibre, exemplu bumbac si poliester, o fibra este de obicei mult mai puternica decat cealalta. Fibra mai slaba se va rupe si se va forma scama.

* Scamele din pacate, devin un magnet pentru alte fibre.

Cum sa preveniti scamele de pe haine

* Pentru hainele care banuiti ca se vor scamosa, utilizati ciclul delicat al masinii de spalat. Ciclul de spalare mai scurt si lent va va proteja hainele. Sau alegeti spalarea manuala, care este si mai delicata.

* Inainte de a spala orice haine, cu mana sau la masina de spalat, intoarceti imbracamintea pe dos. Acest lucru impiedica frecarea excesiva de alte haine, fermoare si nasturi.

* Sortati hainele in mod corespunzator inainte de spalare. Spalarea hainelor delicate la acelasi program ca si blugii, va provoca mai multa frecare si deteriorare pe suprafata tesaturilor.

* Evitati spalarea tesaturilor care produc scame, cum ar fi prosoapele, cu alte haine.

* Nu supraincarcati masina de spalat. Inghesuirea lor nu permite ca hainele sa se miste usor in interiorul masinii si cauzeaza deteriorarea suprafetei hainei.

* Renuntati la detergenti duri si inalbitori daunatori care pot slabi fibrele, cauzand ruperea si scamosarea.

* Alegeti un detergent de rufe care contine enzima celulaza. Enzima va ajuta la descompunerea scamelor de bumbac si la indepartarea acestora.

* Evitati uscatorul de haine.

Cum sa eliminati scamele de pe haine

Una dintre modalitatile cele mai eficiente de a elimina scamele este utilizarea unui pieptene sau a unui aparat de curatat scame. Puteti de asemenea folosi un aparat de ras, insa acesta necesita multa atentie.

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Medina
Medina
2 years ago

Cred că o soluție bună este și balsamul . Înmoaie fibra și probabil nici nu va mai scamosa atât de tare… nu știu, zic și eu 🙂

Citeste si