Care este valoarea ajutorului de lemne?

Winter season, woman warming up near home heating radiator. Female in warm woolen sweater under blanket with cup of hot drink

Daca faci parte dintr-o familie cu venituri reduse, trebuie sa stii ca statul roman acorda ajutor acestei categorii sociale pentru incalzirea locuintei in sezonul rece. Potrivit ANPIS, acest ajutor se va oferi numai pentru o locuinta – cea de domiciliu sau resedinta – de catre Guvern sau de catre autoritatile locale.

Iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre obtinerea acestui ajutor – respectiv care sunt conditiile pe care ar trebui sa le indeplinesti si cat valoreaza ajutorul de lemne oferit de Romania familiilor cu venituri reduse.

Cum stii daca esti eligibil?

Asistenta pentru incalzire va fi acordata celor cu venituri reduse, indiferent daca sunt persoane singure sau familii cu venituri mici per membru. Conform ANPIS, limita maxima acceptata pentru persoanele singure care pot beneficia de sprijinul pentru incalzirea locuintei este de 2.053 de lei lunar.

Daca faci parte dintr-o familie, pentru a putea beneficia de acest ajutor, fiecare dintre membrii trebuie sa aiba un venit de maxim 1386. Conform ANPIS, veniturile banesti se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.

Cand se ofera ajutorul?

Persoanele care indeplinesc condițiile vor beneficia de sprijin financiar pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024.

Ajutorul de lemne se va acorda „numai pentru un singur sistem de încălzire, numai  familiilor şi/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei și  numai consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică)”, afirma ANPIS.

Ce trebuie sa faci ca sa primesti ajutorul de lemne?

Beneficiul este acordat pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere, care furnizeaza informatii despre componenta familiei, veniturile lunare, precum si bunurile mobile si imobile detinute. In cadrul declaratiei, este necesar sa fie specificat tipul sistemului de incalzire utilizat in locuinta, fie ca este vorba de lemne, peleti, gaze, curent sau alte surse.

In aditie la cerere si declaratia pe propria raspundere, cei care solicita acest ajutor trebuie sa prezinte copii ale documentelor de identitate ale membrilor familiei si acte care confirma nivelul veniturilor, cum ar fi adeverinta de salariat, cuponul de pensie, etc.

calcul-eligibilitate

Toate documentele trebuie depuse fie individual, fie prin intermediul asociatiilor de proprietari, la primaria comunei, orasului sau municipiului in care se afla locuinta pentru care se solicita sprijinul financiar pentru incalzire.

Important de retinut este ca nu se poate depasi data de 20 a fiecarei luni, pentru depunerea actelor, deoarece institutia trebuie sa aiba timp sa verifice si sa proceseze solicitarea!

Care este valoarea ajutorului de lemne?

Sprijinul financiar pentru încălzirea locuinței este calculat având în vedere venitul mediu net pe membru de familie. Conform informațiilor disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, acest ajutor poate compensa:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de sub 200 de lei pe membru de familie/persoana singură;
  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  •  în proporție de 80%, pentru un venit lunar net cuprins între 320,1 și 440 lei; 
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net cuprins între 440,1 și 560 lei;
  •  în proporție de 60%, pentru un venit lunar net cuprins între 560,1 și 680 lei;
  •  în proporție de 50%, pentru un venit lunar net cuprins între 680,1 și 920 lei;
  •  în proporție de 40%, pentru un venit lunar net cuprins între 920,1 și 1.040 lei; 
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net cuprins între 1.040,1 și 1.160 lei; 
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net cuprins între 1.160,1 și 1.280 lei; 
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net cuprins între 1.280,1 și 1.386 lei/membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.
semineu-cu-lemne

Prin urmare, ajutorul pentru incalzirea locuintei va varia in functie de venitul net lunar al fiecarei membru al familiei sau al persoanei care-l solicita (daca aceasta nu face parte dintr-o familie). Conform ANPIS, acest ajutor se ofera numai si numai persoanelor care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru a-si incalzi locuinta pe perioada iernii si acelor consumatori care nu detin nici o alta forma de incalzire.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si