“O familie, o casa” – noutati in cadrul programului care iti poate schimba viitorul

Programul guvernamental ”Prima casa”, ce ulterior si-a schimbat denumirea in “O familie, o casa”, urmeaza sa devina un program social care va oferi sprijin pentru familiile ce vor sa isi cumpere o locuinta.
Total
0
Shares

Programul guvernamental ”Prima casa”, ce ulterior si-a schimbat denumirea in “O familie, o casa”, urmeaza sa devina un program social care va oferi sprijin pentru familiile ce vor sa isi cumpere o locuinta.

Dorindu-se a fi mai mult orientat spre caracterul social, program va putea fi accesat doar de catre persoanele ale caror venituri lunare nete nu depasesc 4500 de lei individual, iar pentru familiile care au cel putin 1 copil, limita veniturilor este de 7000 de lei.

Tot o veste buna pentru familiile mai numeroase este aceea ca statul acorda diferite subventii pentru mai multe categorii de familii. Astfel, pentru familiile cu un singur copil se acorda o reducere a ratei dobanzii creditului garantat de stat cu 0,5%, iar familiile cu 2 sau mai multi copii vor avea o dobanda mai mica cu 1%.

O alta noutate in cadrul programului este faptul ca subventia primita nu se va putea cumula cu alte facilitati primite de la stat pentru asigurarea unui spatiu de locuit: ajutor de stat pentru ratele la casa sau chirie.

O conditie noua pe care vor trebui s-o respecte cei ce vor sa beneficieze de acest program este cea legata de detinerea unei case. Vor putea beneficia de acest program persoanele care nu detin sau nu dobandesc pe durata desfasurarii contractului de credit mai mult de jumatate dintr-o alta locuinta aflata la oras. Exceptie de la aceasta regula o sa fac locuintele dobandite prin mostenire.

Programul „O familie, o casa” se va adresa si persoanelor cu dizabilitati

Indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati vor fi considerate venituri eligibile pentru accesarea programului „Prima casa”.

„Schimbarea principala face referire la extinderea termenului de „venit eligibil”. Pana in acest moment, persoanele cu dizabilitati nu aveau aces la acest program, deoarece indemnizatiile lor nu erau considerate venituri eligibile. Amendamentele depuse prevad luarea in considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementarilor privind asistenta sociala. Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la solutii de creditare pentru achizitionarea primei locuinte, in conditiile de care se bucura si ceilalti romani.

Masura vine in completarea altor 2 initiative legislative pe care le-am depus in Parlament ce fac referire la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si urmeaza sa se aplice tuturor persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tinerilor care parasesc sistemul de protectie, persoanelor cu venituri reduse sau altor grupuri de persoane, asa cum prevede legislatia in vigoare.
Conform datelor din primele sase luni ale acestui an, Romania are 826.197 de persoane cu dizabilitati, iar peste 50% sunt tineri si adulti (18-64 ani)”, sustine, intr-un comunicat, deputatul independent Oana Bizgan.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si