Metode si sfaturi pentru economisirea apei

Smiling man pouring water in the jug from a tap while standing at the kitchen sink

Majoritatea persoanelor utilizeaza intre 80 si 100 de galoane de apa zilnic pentru activitatile casnice in interior. Avand in vedere ca doza recomandata de apa pentru baut este doar jumatate de galon pe zi, a te hidrata mai putin cu siguranta nu este o solutie de economisire a apei.

Totusi, exista numeroase metode prin care poti economisi apa acasa, masuri care nu numai ca iti vor scadea factura la apa, dar vor avea si un impact pozitiv asupra mediului.

Daca vrei sa economisesti apa si din alte motive decat doar de factura la apa, am adunat si cateva sfaturi mai avansate care te vor ghida in economisirea apei pe care poate nu o observi imediat. Iata despre ce este vorba.

Sfaturi pentru economisirea apei in casa

Iata mai jos cateva recomandari simple care te vor ajuta sa reduci consumul lunar de apa.

Utilizeaza electrocasnicele corespunzator

In majoritatea situatiilor, utilizarea masinii de spalat vase este o optiune mai ecologica in comparatie cu spalarea manuala, deoarece masinile de spalat vase, de obicei, consuma mai putina apa. Pentru a maximiza eficienta si a minimiza impactul asupra mediului, este important sa te asiguri ca masina de spalat vase este pornita doar atunci cand este complet incarcata, sa optezi pentru ciclul cel mai scurt, sa eviti pre-clatirea si, daca este fezabil, sa utilizezi o masina de spalat vase eficienta energetic.

In mod similar, spala-ti rufele folosind cel mai scurt ciclu disponibil la masina de spalat. Asigura-te ca nu adaugi un ciclu de clatire suplimentar si utilizeaza apa rece ori de cate ori este posibil. Evita, de asemenea, ciclul permanent de presare, deoarece acesta implica atat apa calda, cat si apa rece, plus o clatire suplimentara.

masina-de-spalat-rufe

Opreste robinetul in timpul sarcinilor

In timp ce te speli pe maini, speli vase sau faci alte activitati la chiuveta, uneori poate parea mai simplu sa lasi apa sa curga, chiar si atunci cand nu o utilizezi. Cu toate acestea, inchiderea robinetului in timp ce efectuezi aceste sarcini poate duce la economii de apa mai semnificative decat crezi. In decursul unei spalari de maini de 20 de secunde, ai putea irosi un sfert de galon de apa. Data fiind frecventa sporita a spalatului pe maini in aceste zile, aceste economii se acumuleaza considerabil.

femeie-care-se-spala-pe-maini

Schimba-ti rutina de dus

A face dusuri lungi in fiecare zi consuma mult mai multa apa decat iti poti imagina. Conform informatiilor de la Jolie Skin Co, durata medie a unui dus american este de 7,8 minute si implica utilizarea a 15,8 galoane de apa. Poti diminua aceasta cantitate optand pentru dusuri mai scurte, reducand frecventa dusurilor sau spalandu-ti parul mai rar.

Instaleaza un cap de dus cu debit redus

Un cap de dus cu debit redus poate aduce o reducere semnificativa a cantitatii de apa utilizata in timpul dusului. De exemplu, un dus Waterpik elibereaza 1,8 galoane de apa pe minut, in comparatie cu debitul mediu al capului de dus, care este de 2,1 galoane pe minut, conform informatiilor de la The Shower Head Store.

barbat-care-repara-dusul

Verifica daca exista scurgeri si repara-le

Conform informatiilor furnizate de Autoritatea de Apa Rurala a Comitatului Walker, un robinet care picura cu o rata de 60 de picaturi pe minut poate duce la pierderea a 192 de litri de apa pe luna si 2.304 de litri de apa pe an. Astfel, remedierea unei scurgeri la robinet poate genera economii semnificative de apa!

instalator-care-repara-robinetul

Inlocuieste aparatele electrocasnice care nu mai functioneaza corect

Cand vine momentul sa iti inlocuiesti masina de spalat sau masina de spalat vase, ia in considerare investitia intr-un model eficient din punct de vedere al apei si al energiei. Nu te grabi sa renunti la aparatele perfect functionale in favoarea celor noi si stralucitoare; asteapta pana cand ai nevoie de o inlocuire.

Economisirea apei casnice lunar este un obiectiv fezabil si benefic pentru fiecare individ. Prin adoptarea unor obiceiuri simple, precum inchiderea robinetului in timp ce te speli pe dinti, reducerea timpului petrecut sub dus si repararea imediata a robinetelor care picura, poti contribui semnificativ la conservarea resurselor de apa. De asemenea, investitiile in aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere al apei si al energiei pot aduce economii pe termen lung. In acest fel, fiecare contributie individuala, indiferent cat de mica, poate avea un impact considerabil asupra protejarii mediului si asigurarii durabilitatii resurselor noastre de apa. Este esential sa fim constienti de comportamentele noastre zilnice si sa ne asumam responsabilitatea pentru conservarea acestei resurse vitale.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si