Macrou la gratar – de la peste ieftin la preparat memorabil

Cand spui gratar, cei mai multi se gandesc la ceafa, mici sau pui. Dar pentru cei care cauta o alternativa mai usoara si mai sanatoasa, macroul la gratar este o alegere excelenta. E accesibil, are un gust bogat si se gateste repede. Chiar daca nu esti expert in peste, o reteta de macrou la gratar bine executata te poate surprinde prin simplitate si aroma.

Ce trebuie sa stii inainte sa incepi

  • Macroul e un peste gras, ceea ce inseamna ca nu se usuca usor si se rumeneste frumos pe gratar.
  • Se poate gati proaspat sau congelat, atat timp cat e bine curatat si uscat inainte de preparare.
  • Daca nu vrei sa se prinda de gratar, ai doua optiuni: ori folosesti folie, ori gratar pe gaz, electric sau plita trebuie sa fie foarte bine incinsa si curatata.

Ingrediente simple, rezultat spectaculos

Ai nevoie de:

  • 2-4 bucati peste macrou (eviscerat, cu sau fara cap)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lamaie
  • Sare grunjoasa si piper
  • 2-3 catei de usturoi
  • Patrunjel sau marar pentru servire

Optional:

  • Foaie de aluminiu pentru varianta de macrou la gratar in folie de aluminiu
  • Ardei copti sau legume la gratar pentru macrou la gratar cu garnitura

Cum se gateste corect macroul pe gratar

  1. Pregatirea pestelui:
    Spala si sterge bine bucatile de macrou gratar, apoi cresteaza-le usor in diagonala. Freaca-le cu sare, piper si ulei.
  2. Aromatizare:
    Umple interiorul cu felii de lamaie si usturoi zdrobit.
  3. Gatirea:
    Pune pestele pe gratarul incins, aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte. Intoarce-l o singura data, cu o paleta larga, ca sa nu se rupa.
  4. Alternativa:
    Pentru o varianta mai blanda si suculenta, incearca macrou in folie pe gratar, cu aceleasi ingrediente si 8-10 minute timp de gatire.
  5. Servire:
    Presara patrunjel proaspat si serveste alaturi de o garnitura simpla – cartofi natur, orez sau salata verde.

Macrou congelat la gratar – merge sau nu?

Da, merge perfect. E important doar sa fie complet decongelat si sters bine inainte. Daca e umed, risti sa se lipeasca sau sa se gateasca neuniform. Dupa aceea, il tratezi exact ca pe unul proaspat.

Idei de combinatii si arome

  • Saramura macrou la gratar: Dupa ce-l frigi, pune-l intr-un vas si toarna peste el un sos din apa, sare, usturoi, rosii coapte si ardei copti.
  • Macrou la gratar cu garnitura picanta: Serveste-l cu un sos de ardei iute si couscous.
  • Reteta macrou gratar cu arome asiatice: Marineaza in sos de soia, ghimbir si lime pentru un gust complet diferit.

Reteta care te scoate din rutina gratarului

Daca te-ai saturat de aceleasi preparate grele si vrei ceva mai lejer dar la fel de gustos, macroul fript pe gratar e o solutie excelenta. Nu necesita tehnici complicate, ingredientele sunt la indemana oricui, iar rezultatul este demn de un pranz la malul marii. Fie ca il preferi simplu, in saramura, in folie sau cu o garnitura usoara, pestele macrou la gratar nu te va dezamagi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nora4260
Nora4260
2 days ago
Brady2034
Brady2034
2 days ago
Jack1031
Jack1031
2 days ago
Jolene2522
Jolene2522
1 day ago
Gwendolyn548
Gwendolyn548
1 day ago
Madeleine2422
Madeleine2422
12 hours ago
Citeste si