La ce distanta de casa se planteaza bradul?

Atunci cand vrei sa aduci natura mai aproape de tine, cea mai buna modalitate prin care poti face asta este plantarea de pomi in curte sau gradina. Fie ca preferi brazii, molizii sau arbustii precum buxusii, fiecare dintre aceste specii te vor ajuta sa-ti creezi propriul sanctuar natural in care sa te relaxezi si sa te bucuri de beneficiile si culorile naturii. 

Totusi, atunci cand decizi sa te apuci de plantat, este important sa ai cateva cunostinte de baza, astfel incat sa le oferi pomilor un mediu propice in care pot creste si se pot dezvolta, fara sa interfereze cu alte elemente din spatiul tau exterior. In acest sens, iti explicam ce specii de brazi vor fi cei mai potriviti pentru curtea ta si ce distante ar trebui sa respecti atunci cand ii plantezi.

Distanta potrivita pentru plantarea brazilor este de 3 pana la 10 metri.

Pinul – o alegere inspirata

Datorita radacinii care nu se intinde prea mult in lateral, pinul poate fi una dintre cele mai bune variante pentru curtea sau gradina ta. Mai degraba, aceasta radacina va coboari in jos, asadar, nu va afecta fundatia sau structura casei tale in niciun fel. 

In timp ce pinul este o optiune sigura atunci cand decizi sa plantezi pomi in curte, exista specii care nu sunt tocmai recomandate si a caror radacini pot interfera cu locuinta ta.

ramura-de-pin

Cateva dintre aceste specii sunt stejarul si ulmul. Chiar daca sunt superbi odata crescuti si iti vor infrumuseta curtea sau gradina, radacinile lor se intind pe distante lungi si pot absorbi o cantitate mare de apa din sol, lucru care poate duce la destabilizarea solului in jurul casei tale.

Cum plantezi un brad?

Daca ti-ai cumparat brazi si urmeaza sa-i plantezi in spatiul exterior al casei tale, ar trebui sa tii cont de cativa pasi simpli si care le vor asigura o crestere sanatoasa in timp. Iata despre ce este vorba:

  1. Alege un loc potrivit. Inainte sa plantezi bradul, trebuie sa identifici un loc adecvat pentru acesta. Asta inseamna un loc in care sa beneficieze de lumina si sa aiba destul spatiu ca sa poata creste. Asadar, nu ar fi bine sa-l plantezi prea aproape de casa, filigorie sau alte structuri din curte.
  2. Selecteaza o anumita specie de brad. Asa cum am spus si mai sus, cand vrei sa plantezi pomi in curte, este importanta specia pe care o alegi. Anumiti brazi sau arbusti isi vor intinde radacinile pe distante mai lungi decat altii sau vor creste mult prea mult pentru spatiul de care poate dispui in curte. In plus, trebuie sa tii cont si de faptul ca solul si temperaturile trebuie sa fie propice pentru specia de brad sau pom aleasa.
  3. Sapa o groapa adecvata. Groapa in care urmeaza sa plasezi bradul trebuie sa fie indeajuns de adanca incat sa incapa cu tot cu radacina. Ai grija sa nu sapi groapa prea aproape de casa ta, deoarece bradul sau pinul o sa-si intinda radacinile pe masura ce creste.
  4. Respecta o distanta corespunzatoare. Ca radacinile bradului sau pinului sa nu ajunga pana la casa, trebuie sa-l plantezi la o distanta corespunzatoare de aceasta. Cel mai bine ar fi sa lasi o distanta de cel putin 3-4 metri. Aceasta distanta se aplica si atunci cand vorbim de locul pe care trebuie sa-l lasi intre doi brazi.
  5. Adauga compost. Daca vrei sa ajuti bradul sa creasca mai sanatos, poti adauga compost sau alte materii organice. Acestea vor contribui la procesul de crestere a radacinilor si vor ajuta bradul sa se dezvolte in conditii benefice!
  6. Uda bradul in mod constant. Mai ales in primele saptamani de la plantare, este esential ca solul sa fie umed. Astfel, bradul se va putea stabiliza in pamant.
Om-care-sapa

Plantarea unui brad, pin sau orice alt pom in curte, poate fi una dintre cele mai potrivite metode prin care sa te bucuri de natura. Totusi, daca vrei sa creasca frumos si sanatos, e important sa tii cont de pasii de mai sus si sa respecti anumite “reguli”. Nu uita de asemenea sa ingrijesti corespunzator bradul dupa plantare si sa-l uzi in mod constant!

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si