Defectiuni ale aparatului de aer conditionat: scurgerea freonului

Total
0
Shares

Pe masura ce ne apropiem de sfarsitul sezonului calduros, trebuie sa evaluam modul in care aparatul de aer conditionat a functionat de-a-lungul verii si sa efectuam o intretinere vitala. Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le observam in acest moment al anului este o scurgere de freon.

Sa aruncam o privire mai atenta asupra a ceea ce constituie o scurgere de agent frigorific, a modului in care aceasta afecteaza sistemul AC si a ceea ce puteti face pentru a rezolva problema.

Ce este agentul frigorific (freonul)?

Agentul frigorific este un lichid care circula constant in interiorul instalatiei de aer conditionat. Acest lichid este mentinut sub presiune ridicata, iar sarcina lui este de a inlatura caldura din interiorul casei, in exterior (afara). Cu timpul, tevile care transporta agentul de racire vor incepe sa se degradeze si acest lucru poate duce la scurgerea freonului din interior.

Ulterior, aceasta va duce la pierderea totala a freonului, presiunea lui fiind, de asemenea, scazuta, iar performanta diminuata.

6 Indicatori de scurgere a agentului frigorific

Iata 6 indicatori de scurgere a freonului de care trebui sa fiti constienti:

Performante slabe de racire:

Este posibil sa observati ca aparatul de aer conditonat a devenit dintr-o data mai putin eficient si nu poate tine pasul in perioadele mai fierbinti ale zilei.

Acesta este un semn foarte comun al scurgerii de freon; o pierdere de presiune va face sistemul de aer condtionat sa fie mai putin eficient.

Cicluri de racire mai lungi:

Este posibil sa nu observati la inceput, dar aparatul de aer conditionat ar putea sa ramana cu cateva grade in urma temperaturii termostatului.
Acest lucru va duce la cicluri de racire anormal de lungi, deoarece aparatul incearca sa compenseze diferentele de temperatura.

Umiditate crescuta in interior:

Aparatul de aer conditionat este proiectat sa dezumifice locuinta, intrucat elimina aerul cald. Cand apare o scurgere de agent frigorific, dezumidificarea va fi mai putin eficienta, iar in incapere se poate simti umiditate crescuta.

Un sunet sacaitor:

Daca auziti un sunet bolborosind sau sacaitor care vine de la sistemul de aer conditionat, este posibil sa fie chiar sunetul scurgerii agentului frigorific.

Cresterea facturilor la energie:

Daca monitorizati cu atentie consumul de energie, puteti observa o crestere a cantitatii de energie pe care o utilizati. Acest lucru poate fi observat numai dupa o luna completa, dar este un semn de avertizare ca aparatul de aer conditionat a devenit ineficient.

Gheata in bobinele vaporizatorului:

Daca exista gheata pe bobine si conducte, aveti o scurgere de agent frigorific undeva in aparatul de aer conditionat.

Ce este de facut mai departe?

Identificarea si fixarea unei scurgeri de agent frigorific nu este o sarcina ce poate fi rezolvata de oricine. O scurgere poate fi dificil de localizat, ar putea fi intr-o zona greu accesibila si acest lucru va face dificila rezolvarea fara ajutorul unui profesionist.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si