Materiale de constructie rezistente la foc ce pot fi utilizate in constructia casei tale!

Nu este posibil sa aveti siguranta absoluta impotriva incendiilor, dar prin adoptarea anumitor masuri precum utilizarea anumitor materiale rezistente la foc in constructia cladirii, se poate asigura un grad rezonabil de siguranta impotriva incendiilor.

In prezent, exista o constientizare in creestere in randul arhitectilor si a inginerilor de a planifica, proiecta si construi cladiri, mentinand siguranta ocupantilor ca obiectiv principal in cazul izbucnirii unui incendiu.
Odata ce focul izbucneste, acesta are tendinta de a aprinde toate materialele combustibile din zona inconjuratoare si, daca nu este verificat la timp, acesta se poate raspandi in alte parti ale cladirilor si poate duce in final la arderea intregii cladiri.
Majoritatea tarilor au descris rezistenta la foc in termenii specifici, adica 1 ora, 2 ore de rezistenta la foc, etc. Exista, de asemenea, norme si reglementari care ar trebui sa fie luate in considerare de arhitecti si ingineri.

Intotdeauna combustibilul este cel care provoaca si agraveaza incendiul. Durata si temperatura focului decid, de asemenea, marimea daunelor. Prin urmare, materialele utilizate la constructia cladirii trebuie sa fie incombustibile si sa nu produca fum intens.
Nu este posibil sa aveti siguranta absoluta impotriva incendiilor, dar prin adoptarea anumitor masuri precum utilizarea anumitor materiale rezistente la foc in constructia cladirii, se poate asigura un grad rezonabil de siguranta impotriva incendiilor, si la interior , si la exterior.

Materiale rezistente la foc

[powerkit_toc title=”Cuprins:”]

1. Piatra

Piatra are o capacitate mai mare de a rezista la foc pana la 1300 – 1500℃; dupa aceasta incepe sa se topeasca/sparga. Utilizarea pietrei intr-o constructie rezistenta la foc ar trebui sa fie limitata la minimum, deoarece acest material rezistent la foc nu poate rezista la racirea brusca si se rupe in bucati.
Granitul, atunci cand este supus unei calduri excesive, se sfarama in nisip sau se fisureaza si se transforma in bucati si se dezintegreaza.

2. Caramida

Caramizile de prima clasa sunt practic rezistente la foc, deoarece pot rezista la expunerea la foc o perioada de timp considerabila. Fiind conductori slabi de caldura, caramizile pot rezista la temperaturi ridicate pana la 1300℃, fara a produce efecte grave. Caramizile rezistente la foc sunt cele mai bune pentru utilizareain constructii.
Au punctul de topire de aproximativ 2800℃. Gradul de rezistenta la foc a caramizilor depinde de factori precum marimea caramizilor, compozitia argilei din caramida, metoda de constructie etc.
Desi caramida are propriile sale limitari structurale pentru utilizarea in constructia cladirilor, zidaria din caramida s-a dovedit a fi cea mai potrivita pentru protejarea structurii impotriva pericolelor de incendiu.

3. Otelul

Otelul, desi este un material incombustibil, are o valoare foarte mica la rezistenta la foc. Odata cu cresterea temperaturii, se inmoaie si, prin urmare, reducerea rezistentei la efectele tensiunii si compresiei.

La aproximativ 600℃, rezistenta sa este redusa la o treime din valoarea sa la temperaturi normale. Otelul se topeste la 1400℃. Atunci cand structurile din otel vin in contact cu apa folosita pentru stingerea focului, acestea tind sa se contracte sau sa denatureze si astfel stabilitatea intregii structuri este pusa in pericol.

4. Fierul forjat si fonta

Fierul forjat se comporta aproape ca otelul atunci cand este supus focului, cu exceptia faptului ca are o elasticitate mai mica si rezistenta la acoperire in compresiune si tensiune in comparatie cu otelul.

Fonta este rar folosita pentru punctul rezistent la foc in constructie, deoarece la racirea brusca, se contracta si se rupe in bucati.
Se topesc la aproximativ 1100℃ la 1500℃. Pentru utilizarea fierului turnat in constructii rezistente la foc, acesta trebuie protejat si de caramizi, beton etc

In unele tari avansate, aluminiul este utilizat in scopuri de armare in structuri cu mai multe niveluri, datorita greutatii sale usoare si a proprietatilor anticorozive. Punctul de topire al aluminiului este de aproximativ 660℃.

Cu toate acestea, poate oferi performante foarte slabe ca material rezistent la foc, iar utilizarea acestuia (ca aliaj) ar trebui sa fie limitata la acele structuri care prezinta riscuri reduse de incendiu. Este un bun conductor de caldura si are suficienta rezistenta la tractiune.

5. Betonul

In general, este un conductor rau de caldura si este un material rezistent la foc bun. Betonul nu are punct de topire, dar exista pierderi de forta dupa un anumit grad de temperatura. Nu exista pierderi de forta in beton pana la 250℃. Gradul real de rezistenta la foc al betonului depinde de natura agregatelor utilizate si de densitatea acestuia.

In cazul structurilor din beton armat si constructie pretensionata, aceasta depinde de pozitia otelului in beton. Structura din beton armat poate rezista pana la 1000℃ timp de o ora.

Din studii, s-a constatat ca betonul obisnuit, atunci cand este expus la foc, se deshidrateaza si are ca rezultat fisuri de contractie (acest lucru se intampla, deoarece la incalzire, agregatele din beton se extind in timp ce cimentul se micsoreaza si aceste doua actiuni opuse conduc la deblocarea ambelor materiale si dezvolta fisuri.)

Agregatele grosiere, precum zgura expandata, zgura de furnal, caramida si calcarul zdrobit, etc. sunt cele mai potrivite pentru beton din punct de vedere al rezistentei la foc. Agregate precum cremene, pietris, granit etc. au caracteristici slabe de rezistenta la foc.

6. Sticla

Datorita conductivitatii termice scazute, sticla este un material foarte bun rezistent la foc. Acesta sufera o modificare neglijabila a volumului in timpul expansiunii sau contractiei si, prin urmare, este considerat a fi un material rezistent la foc bun. Sticla se topeste la aproximativ 1400℃ pana la 1600℃.

Cu toate acestea, schimbarile bruste si extreme ale temperaturii duc la fracturi sau fisuri. Dar, cand sticla este intarita cu fir de otel, de exemplu, in sticla cu fir, rezistenta la foc este crescuta considerabil si tendinta sa de fracturare in cazul schimbarilor bruste de temperatura, se reduce la minimum.

Sticla armata are un punct de topire mai ridicat si, prin urmare, este folosita in mod obisnuit pentru fabricarea usilor rezistente la foc, lucarne, ferestre etc. in lucrarile de constructie. Sticla din ceramica poate suporta temperaturi foarte ridicate si sunt potrivite pentru usi ignifuge.

7. Cimentul de azbest

Acest material rezistent la foc, care este format prin combinarea mineralului fibros cu cimentul Portland, are o mare valoare rezistenta la foc. Punctul sau de topire este de aproximativ 871℃. Produsele de ciment din azbest sunt utilizate pe scara larga pentru constructia de pereti despartitori si acoperisuri rezistente la foc.

Fiind un conductor slab al caldurii si al materialelor incombustibile, elementele structurale amestecate cu ciment de azbest ofera o rezistenta mare la fisurare, umflare sau dezintegrare atunci cand sunt supuse focului.

0 0 votes
Article Rating
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ioan
ioan
2 years ago

Doresc imagini ale materialului, dimensiuni și oferta de preț. Mulțumesc!

Evoldew
Evoldew
2 years ago

stromectol without prescription Cialis Cuanto Dura El Efecto

Registrera
17 days ago

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Citeste si