Diferenta dintre lumina calda si lumina rece in interior

Total
0
Shares

Luminile LED va ofera posibilitatea de a alege intre o gama de temperaturi de culoare – intre lumina calda si lumina rece. Odata ce stapaniti diferentele, puteti personaliza ambianta casei si chiar imbunatati somnul.

Haideti sa descoperim impreuna temperaturile de culoare si cel mai bun timp pentru folosirea fiecareia.

Lumina calda vs. lumina rece

„Calda si rece” se refera la temperatura de culoare a luminii, care este diferita de luminozitate (lumeni) si consum de energie (wati). Este usor sa retinem diferenta dintre cald si rece prin culoare. Lumina calda este galbena si lumina rece este albastra.

Deci, daca va ganditi la lumina lumanarii, aceasta este galbena si slaba. Daca va ganditi la o zi cu adevarat insorita, cu un cer albastru deschis, lumina este albastra si putin mai puternica

Temperatura de culoare explicata

Temperatura de culoare este descrisa mai exact prin masurarea kelvinilor, care au simbolul K.
Un glob decorativ de epoca are o temperatura calda de aproximativ 2400 K si ofera o lumina galbena moale. In timp ce o lumina alba de zi cu lumina LED are o temperatura rece de culoare de 5700K.
Cu cat temperatura este mai mare, cu atat lumina este mai rece. Aceasta este contrariul a ceea ce suntem obisnuiti.

Temperatura de culoare nu are nicio legatura cu caldura data de globul de lumina. De fapt, exista foarte putina caldura produsa de majoritatea globurilor cu LED-uri luminoase.

Unde sa folositi lumina calda

Lumina calda este cea mai buna intr-un mediu in care ne place sa fim confortabili si relaxati. Luminile calde sunt mai bune pentru aplicatiile rezidentiale, cum ar fi camera de zi, in bucatarie, si in dormitoare. Temperatura rece a luminii este mai aproape de lumina zilei si poate avea un impact asupra tiparelor noastre de somn.

De aceea, multe dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele inteligente, au un set de lumina calda pentru utilizare pe timp de noapte. Din acest motiv, multi oameni prefera lumina calda in dormitoare si camere de zi, in special atunci cand se pregatesc de culcare.

Unde sa folositi lumina rece

Lumina rece este utilizata in magazine si spatii de munca, unde doriti sa vedeti in mod clar, mai ales daca va concentrati.

Acelasi principiu se aplica in casele noastre. Lumina rece este mai buna pentru securitate, in garaj, in baie, in bucatarie. In camerele multifunctionale trebuie sa aveti atat lumini calde, cat si reci, in functie de modul de utilizare al camerei.

De exemplu, intr-un dormitor cu o lumina de plafon cald, puteti avea si o lampa rece pe birou pentru a citi si a studia.

Alegerea luminii potrivite

Toate luminile LED eficiente energetic sunt disponibile intr-o gama de temperaturi de culoare, de la cald la rece. De fapt, multe lumini LED va ofera posibilitatea de a regla temperatura de culoare in acelasi mod in care reglati luminozitatea.

Lasa un comentariu

avatar
Citeste si