Noua Casă 2022: cum poți beneficia de program, care sunt condițiile și ce costuri presupune

Programul ,,Noua Casă” pentru anul 2022 poate fi accesat în lei pentru o cumpăra doar o proprietate, creditul având o valoare maximă de 66.500 de euro pentru locuințele ce prezintă un preț de cel mult 70.000 euro, iar avansul necesar fiind de 5%. Pe de altă parte, casele care sunt scoase spre vânzare cu o valoare de maxim 140.000 de euro și al căror avans este de cel mult 119.000 euro, avansul ce trebuie plătit este de 15%! Îți punem la dispoziție o serie de informații ajutătoare, regăsite în ghidul publicat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și care te poate ajuta să iei decizia potrivită când dorești achiziționarea unei locuințe prin ,,Noua Casă”!

Cine poate beneficia de programul ,,Noua Casă” 2022?

În cazul în care dorești să soliciți un credit Noua Casă, este absolut necesar să îndeplinești una dintre cele două condiții importante, și anume:

Pentru a demonstra acest lucru, va fi nevoie să dai o declarație pe proprie răspundere.

Dacă alegi să beneficiezi de programul Noua Casă, este obligatoriu să deții avansul minim specificat pentru locuința aleasă, precum și o anumită sumă care va reprezenta garanția în vederea acordării creditului, blocată într-un cont diferit până în momentul achitării în mod integral al acestuia și fără a fi purtător de dobândă! Întreaga sumă ce urmează să fie achitată va fi împărțită în trei rate de dobândă.

Programul nu presupune condiție de vârstă

Indiferent că îți doresti să beneficiezi de programul Noua Casă singur, sau alături de cineva, atâta timp cât ambele persoane se încadrează în criteriile de eligibilitate specificate în program, acesta poate fi accesat cu ușurință. În cazul în care unul dintre soți a beneficiat sau beneficiază în continuare de program prin intermediul băncii, există opțiunea ca partenerul (soțul sau soția) ce întrunește condițiile să acceseze o casă prin intermediul programului, având astfel calitatea de împrumutat, iar celălalt acționând în calitate de garant sau coplătitor.

Prin urmare, garantul, fie că vorbim de soțul sau soția beneficiarului contribuie prin semnătură la contractul de garantare și prezintă calitate de coproprietar al casei cumpărate, revenindu-i toate obligațiile și drepturile ca și în cazul beneficiarului. Mai mult, este absolut necesar ca ambele persoane care accesează programul să îndeplinească și condițiile de eligibilitate impuse de banca pe care au ales-o pentru a beneficia de Noua Casa.

Locuințele ce pot fi achiziționate prin intermediul programului se împart conform prețului în contextul cerințelor cu privire la categoria din care face parte proprietatea, precum și avansului minim impus și procentului de garantare:

De asemenea, atunci când se îndeplinește condiția plății diferenței din surse personale, programul Noua Casă aprobă cumpărarea unor locuințe cu un preț ce depășește 70.000 euro sau 140.000 euro.

Ce costuri implică?

Dacă vrei să fii sigur pe investiția financiară ce urmează să o aloci unui credit Noua Casă, trebuie să verifici informațiile cu banca aleasă, dar să te asiguri în același timp că dispui de suma necesară și  pentru următoarele cheltuieli:

Astfel, în cazul proprietăților cu o valoare de maxim 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, pe când la cele cu o valoare de peste 70.000 euro acesta se aplică la 60% din soldul creditului.

Alte cheltuieli pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de accesarea programului ar fi prima de asigurare a imobilului, precum și taxele notariale necesare achiziționării proprietății.

Exit mobile version