Este necesar sa avem proiect tehnic daca vrem sa construim o casa?

Proiectul tehnic al constructiei (PTC) este un document absolut necesar pentru autorizarea constructiei unei case, precum si pentru executarea sigura si corecta a lucrarilor.

In urma acestuia, se primeste autorizatia de construire si se realizeaza detaliile de executie. Proiectul tehnic este obligatoriu conform legislatiei in vigoare. In plus, daca nu detineti acest proiect tehnic, nu veti putea obtine avizele de la institutiile de specialitate (electrica, apa-canal, telefonie, gaze naturale etc.) intrucat acestea se pot obtine doar pe baza acestui document.

Lipsa unui astfel de proiect, va conduce inevitabil la situatii neplacute, negate de deficient in exploatarea casei, precum: probleme cu izolatia termica si hidro, degradari rapide ale unor finisaje interioare in zonele circulate etc, transmiterea sunetelor dintr-o camera in alta.

Proiectul tehnic pentru constructia unei case, impreuna cu detaliile de executie (PT+DDE), reprezinta documentatia in scris si cu desene aferente, ce trebuie solicitata de fiecare proprietar, pe baza unui contract.

Cine il realizeaza?

Acesta se realizeaza in cadrul unui institut de proiectare, de catre un proiectant autorizat de specialitate (arhitect, inginer de rezistenta, inginer de instalatii). Proiectul tehnic va cuprinde detaliile si informatiile necesare executiei constructiei dorite.

De asemenea, proiectul va trebui stampilat de un numar de verificatori stabiliti prin lege: verificatorul de arhitectura (arhitectul), verificatorul de rezistenta (inginerul constructor) si verificatorul contra incendiilor. Acestia nu pot fi si autorii proiectului, ci profesionisti aparte.

Cat costa proiectul tehnic?

Realizarea unui proiect tehnic costa aproximativ 15€/mp construit.

Partile proiectului tehnic

Asa cum am mentionat mai sus, proiectul tehnic al constructiei cuprinde 2 parti majore: partea scrisa si partea desenata.

Partea scrisa

Cuprinde la randul ei, 3 ramuri: descrierea generala a lucrarilor, caietul de sarcini si listele de cantitati necesare.

Descrierea genereala a lucrarilor trebuie sa contina informatii referitoare la amplasare, topografie, clima, geologie, seismicitate, trasarea lucrarilor si categoria de importanta a obiectivului, precum si descrierile lucrarilor de arhitectura, ale structurii si ale surselor de apa, cele de energie electrica, gaze etc.

Totodata, aici trebuie mentionate si suprafetele constructiei, numarul de niveluri, inaltimea imobilului, volumul constructiei, procentul de ocupare a terenului (POT) si coeficientul de utilizare a terenului (CUT). Tot aici intra si devizul general al lucrarilor de constructie.

In caietul de sarcini se vor detalia notele explicative ale planselor de proiectare, caracteristicile si calitatea materialelor folosite, testele si probele asupra lor, ordinea de executie si aspectul final. Acesta vor permite determinarea cantitatilor de lucrari, costul lucrarilor, al fortei de munca, al utilajelor de constructii si al materialelor necesare.

Lista de cantitati cuprinde date necesare cuantificarii volumului si a duratei de executie a lucrarilor.

Partea desenata

Pe baza partii desenate se elaboreaza ulterior, partea scrisa a proiectului; aceasta se compune la randul ei, din mai multe parti/planuri:

– partea generala: cuprinde planurile de amplasare a reperelor de nivelment si planimetrice, planurile topografice principale si de amplasare a forajelor si planurile de amplasare a reperelor fixe si mobile de trasare;

– principale obiecte: fiecare obiect subteran sau suprateran vor avea un cod si o denumire

– planul de arhitectura include planul de amplasare, planul de arhitectura al nivelurilor subterane si supraterane, al teraselor si acoperisurilor, sectiuni ale fatadei cu detalii importante, tablouri de tamplarii si de finisaje interioare si exterioare.

– planul de structura: cuprinde desene privind alcatuirea si executarea structurii de rezistenta pe obiecte, planuri de infrastructura si suprastructura, precum si descrierea solutiilor constructive si a ordinii tehnologice de executie;

– planul de instalatii: va include desene privind executarea instalatiilor, amplasarea utilajelor, schemele ale instalatiilor si sectiuni cu dimensiuni, cote, calitatea materialelor, izolatii termice, etc.;

– planul pentru dotari si instalatii tehnologice: cuprind desene de ansamblu, scheme ale fluxului tehnologic, scheme cu indicarea principalilor parametri si a instalatiilor hidraulice, pneumatice, electrice, de comunicatii, apa, iluminat, combustibil etc., dar si listele cu utilaje si echipamente;

Tot aici vor fi mentionate piesele de mobilier, de inventar gospodaresc, de paza contra incendiilor si de protectia muncii.

0 0 votes
Article Rating
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evoldew
Evoldew
1 year ago

tab ivermectin 3mg Can I Order Valtrex Online

Citeste si