De ce se ingalbenesc frunzele plantelor si cum putem preveni acest lucru

Plantele de interior nu numai ca imbunatatesc aspectul general al unui spatiu, dar s-a dovedit ca ele stimuleaza starea de spirit, sporesc creativitatea, reduc stresul si de asemenea, elimina poluantii din aer.
O problema des intalnita in cazul plantelor cu frunze verzi este ingalbenirea acestora. Acesta “afectiune” este cunoscuta sub denumirea de cloroza si apare ca urmare a pierderii clorofilei din planta – aceasta fiind si pigmentul din spatelele culorii lor verzi. Urmarind semnele si urmand pasii potriviti, puteti cu usurinta sa preveniti aparitia ingalbenirii frunzelor si sa preveniti reaparitia lor. 

 Ingalbenirea frunzelor poate fi cauzata de:

Drenaj slab sau udarea necorespunzatoare

Problemele legate de apa (fie prea multa sau  prea putina) sunt motivul principal ce cauzeaza ingalbenirea frunzelor. In solul prea umed, radacinile nu pot respira, ele se sufoca, se opresc din dezvoltare si nu mai furnizeaza apa si nutrientii de care au nevoie plantele. Pe de alta parte, dacă plantele au prea putina apa, acestea nu isi pot prelua nutrientii esentiali, ceea ce face ca frunzele lor sa capete culoarea galbena despre care spuneam anterior.

Pentru a remedia sau a preveni problemele legate de apa, asigurati-va ca solul in care plantati planta este unul bine drenat. Pentru plantele crescute in ghivece, alegeti ghivece cu orificii specifice de drenaj si suport special pentru excesul de apa. Cand vine vorba de plantarea in gradina, incercati sa evitati plantarea in locurile unde se acumuleaza apa de ploaie sau din irigatii. Adaugati materie organica, cum ar fi ingrasamant, in sol, pentru a imbunatatii structura si drenajul solului. 

Inainte de a uda plantele, testati mai intai cu ajutorul degetelor umiditatea solului. Introduceti degetul aratator cativa centrimetri in sol. Ca regula generala, udati numai atunci cand solul se simte uscat. Daca solul se simte rece si umed, mai asteptati cateva zile. Lasati intotdeauna solul sa se usuce inainte de a uda plantele.

Deteriorarea radacinilor sau radacinile compacte 

Deteriorarea radacinilor se intampla in mai multe moduri, de la loviturile cauzate de ustensilele de gradinarit pana la putregaiul radacinilor si alte boli. Odata deteriorate, radacinile pot avea dificultati in furnizarea nutrientilor de care au nevoie. Atunci cand plantele de ghiveci nu mai au loc sa se dezvolte, acest fapt duce in timp la radacini compacte. In aer liber, solul compact inhiba miscarea apei, a oxigenului si a nutrientilor. In aceste cazuri, radacinile nu se pot dezvolta corespunzator iar aceste probleme se manifesta sub forma de frunze galbene. 

Pentru a verifica radacinile deteriorate sau compacte din ghivece, ridicati usor planta din ghiveci – puteti vedea de asemenea, umiditatea solului. Radacinile sanatoase ale plantelor sunt galbene albicioase, radacinile intunecate si putrezite miros urat. Daca radacinile sunt putrezite si destul de afectate pentru a se mai dezvolta, este timpul sa luati in considerare o noua planta. Daca problema este compactarea, taiati radacinile nesanatoase si transferati intr-un ghiveci mai mare, cu un pamant bine drenat. 

Pentru plantatiile de gradina, imbunatatiti compactarea solului prin aerisirea gazonului. Incorporati materie organica in locurile de plantare. Ingrasamantul sintetic poate imbunatatii de asemenea compactarea solului in special in soluri grele argiloase si ajuta la pastrarea frunzelor verzi. 

PH necorespunzator al solului

_TSC1027.JPG

Daca cultivati plante in ghivece si le ingrijiti in mod regulat cu ingrasaminte premium pentru plante, probabil ca pH-ul solului nu este cauza ingalbenirii frunzelor. Dar daca problema frunzelor se concentreaza pe plantele de gradina, pH-ul solului poate fi cauza. Acesta influenteaza atunci cand plantele au acces la nutrienti. Disponibilitatea nutrientilor se modifica pe masura ce pH-ul solului are cresteri si descresteri pe scara pH-ului. Este important sa verificati pentru fiecare planta in parte nivelul de pH pe care aceasta il tolereaza. Daca trebuie sa cresteti pH-ul, adaugati var in sol; iar daca trebuie sa reduceti pH-ul pentru un sol mai acid, amestecati putin sulfat de aluminiu sau sulf in sol.

Cand pH-ul solului este mai mic sau mai mare decat intervalul optim al unei plante, unii nutrienti nu isi îndeplinesc pe deplin rolul. Chiar daca nutrientii sunt prezenti, plantele nu il pot prelua – chiar si de la ingrasamintele pe care le adaugati. Astfel, frunzele devin galbene pana cand problemele legate de pH-ul solului sunt rezolvate. 

Lipsa nutrientilor corespunzatori

Cand  apare ingalbenirea frunzelor desi  pH-ul solului este ideal, poate exista o adevarata deficienta de nutrienti. Daca considerati ca exista deficiente de nutrienti, fertilizarea adecvata si ingrasamintele vegetale premium va pot ajuta. Specialistii in domeniu va pot indruma cu sfaturi asupra deficientei de nutrienti specifici implicati. 

Identificarea frunzelor care se ingalbenesc in prima parte si modul cum incepe ingalbenirea, ofera indicii concreti despre deficiente, cum ar fi:

Asadar, pe langa aspectul vizual placut pe care plantele le aduc in casa voastră, acestea sunt benefice si pentru sanatatea si starea de bine generala. Ele fac, in esenta, opusul a ceea ce facem atunci cand respiram: elibereaza oxigen si absorb dioxidul de carbon. Acest lucru nu numai ca improspateaza aerul, dar si elimina toxinele daunatoare din aer. De asemenea, plantele de interior sau chiar de exterior imbunatatesc concentrarea si productivitatea (cu pana la 15 la suta!), reduc nivelul de stres si stimuleaza starea de spirit, facandu-le perfecte pentru interiorul casei, exterior si chiar pentru spatiul de lucru. 

Exit mobile version