Credeai ca stii totul despre boilere?

Astazi vom raspunde celor mai comune intrebari referitoare la boilere: Cum functioneaza? Ce este necesar pentru a le mentine sa functioneze optim? Sunt periculoase? Cand trebuie inlocuit boilerul?, dar si o cateva mituri spulberate.

1. Boilerul fierbe apa?

Nu, boilerele din ziua de astazi nu fierb apa (mitul numarul 1). Termenul de “boiler” este un cuvant folosit din trecut, cand boilerele cu aburi erau comune si fierbeau apa pentru a produce aburi.
Boilerele de astazi sunt incalzitoare de apa si utilizeaza de obicei gaz natural. Majoritatea pot incalzi apa intre 145-190 de grade, in functie de sistemul de radiatii.

2. Cum furnizeaza boilerul caldura?

Boilerele ofera caldura radianta, care incalzeste obiectele intr-o camera. In schimb, un cuptor cu aer fortat incalzeste aerul intr-o camera, ceea ce inseamna ca obiectele absorb mai incet caldura. Unii oameni prefera boilerele, deoarece isi pot seta termostatul la o temperatura mai scazuta, iar caldura radianta face ca incaperea sa se simta mai calda decat temperatura reala. Altii spun ca boilerele ofera caldura mai echilibrata in toata casa in lunile de iarna.

3. Care sunt cele mai importante lucruri de stiut despre un boiler?

Iata o lista scurta de intrebari la care trebuie sa va raspundeti inainte de a va achizitiona un boiler:

Boilerul vostru este un model standard sau cu eficienta ridicata? Eficienta standard este evacuata in conducta metalica. Un model de inalta eficienta trebuie aerisit prin teava din PVC, fie din partea superioara, fie din partea centralei.

Ce fel de radiatoare aveti?

Cine isi va asuma responsabilitatea pentru intretinerea boilerului? Sunteti dispus si capabil sa invatati sa o faceti singur, sau veti avea nevoie de o companie care sa faca intretinerea pentru voi? Se recomanda intretinerea anuala pentru a confirma ca boilerul functioneaza in siguranta si eficient. Intretinerea anuala poate identifica, de asemenea, potentialele probleme si poate preveni situatii neplacute.

4. Care sunt motivele comune pentru care boilerele se crapa sau inceteaza sa functioneze?

Pompele si componentele electrice se pot opri din functionare (telecomanda, termostat, etc.).
De asemenea, poate intra aer inutil in sistem sau poate aparea o presiune scazuta a apei, ambele putand duce ca sistemul sa nu deplaseze apa, astfel incat boilerul sa nu poata radia corect sau deloc.
In cazuri rare, apa poate ingheta in conditii extrem de reci.

5. Boilerele previn problemele de umiditate comune?

Da sau nu, in functie de eficienta boilerului vostru. Tehnic, boilerele nu elimina sau nu adauga umiditate, cu exceptia celor din fonta. Cu toate acestea, un boiler cu eficienta scazuta va folosi aerul interior pentru a face flacara necesara, care va poate usca incaperea. In schimb, un boiler de inalta eficienta scoate aer din exterior pentru a obtine combustia si nu afecteaza aerul interior.

6. Care este riscul de arsuri asociate utilizarii apei calde pentru incalzire, de exemplu copiii mici din jurul caloriferelor fierbinti?

Riscul este relativ scazut, presupunand ca mentineti temperatura apei la setarea corecta. Acest lucru este deosebit de important daca locuinta voastra foloseste radiatoare de fonta mai vechi, care pot deveni fierbinti la atingere daca temperatura apei este setata prea mare.

7. Boilerele risipesc apa sau energie?

Nu, nu risipesc apa, deoarece boilerele sunt un sistem etansat. Sistemele moderne de boilere sunt la fel de eficiente ca orice cuptor cu aer fortat cu gaz.

8. De unde stii daca centrala functioneaza eficient?

Incalzirea standard poate ajuta prin efectuarea unei ajustari a boilerului pentru evaluarea sistemului. Boilerele necesita intretinere anuala pentru a asigura functionarea eficienta.

Exit mobile version