Misiune: in cautarea celui mai bun gratar pe carbuni

Ne apropiem cu pasi repezi si siguri de sezonul nostru preferat si parca niciodata dorinta de a petrece timp in aer liber nu a fost mai mare. Cand ne gandim la reuniuni de familie, distractie cu prietenii, natura si aer liber, ne gandim bineinteles si la…festinul culinar. Pentru experienta gatitului si gustul preparatelor, gratarul este prima noastra alegere. Astfel, am pornit in aventura cautarii celui mai bun gratar pentru experiente gastronomice delicioase.

Ati putea spune ca “nu este atat de greu sa gasesti cel mai bun gratar”, insa alegerea unui gratar bun ar putea fi mai complicata decat credeti si veti vedea de ce. Sigur, gratarele cu gaz si cu peleti sunt convenabile, iar cele electrice satisfac si ele preferintele unei game de utilizatori. Noi ne doream insa, un gratar care sa fie mai mult de atat; un gratar care pe langa functionalitatea sa, sa ofere si mancarii preparate pe ele, un gust desavarsit si o durata de viata mai lunga. Singurul gratar care satisface preferintele noastre este gratarul pe carbuni.
Gratarele pe carbuni sunt varianta ideala pentru prepararea carnii si gatirea rapida a legumelor si altor alimente, intrucat au cele mai bune performante la temperaturi mai ridicate decat alte tipuri de gratare. Nimic nu intrece gustul carnii gatite pe un gratar de carbuni.
Acestea sunt mai usor de asamblat si configurat decat variantele pe gaz iar tot ce avem nevoie pentru a pregati o masa rapida in aer liber este mancarea preferata si niste carbuni.

Acum ca am stabilit ca gratarul pe carbuni este alegerea potrivita, ne aflam in fata a sute de optiuni de ales pentru a-l gasi pe cel mai bun. Cum putem stii care este tipul de gratar potrivit si cel mai bun gratar pe carbuni pentru noi? In cele ce urmeaza vom dezvalui cativa factori pe care noi i-am luat in considerare, caci fericirea suprema a papilelor gustative nu este singurul beneficiu care ne-a convins sa ne indreptam catre ele de la bun inceput:

In primul rand, am luat in calcul durabilitatea – ne-am dorit un gratar trainic, durabil, care sa faca fata utilizarii indelungate. Stiam ca pretul mai ridicat nu garanteaza ca gratarul va fi si unul durabil. Cel de-al doilea criteriu este materialul gratarului intrucat stim ca acesta influenteaza gustul preparatelor. Cu aceste 2 criterii in minte, am pornit in cautarea celui mai bun gratar cu carbuni pentru preparatele noastre.

Dintre toate brandurile, ne-am oprit la Big Green Egg – brand american de renume care produce si distribuie in toata lumea gratare ceramice perfomante cu garantie pe viata. Factorul wow il reprezinta faptul ca garantia nu se aplica doar la accesorii (parti metalice, inele, capac, etc.) ci la partea ceramica, care de fapt este cea mai importanta si de interes.
Cu o durata de viata incomparabil mai lunga decat a produselor asemanatoare: ce poate fi mai bun decat un gratar care te tine o viata?


In continuare, vom prezenta avantajele pe care le-am descoperit si ne-au convins si mai mult ca acesta este gratarul pe care ni-l dorim si in care se merita sa investim:

Big Green Egg are o traditie indelungata in spate si este practic rezultatul a secole de proiectare si dezvoltare. Acesta este o inventie a japonezilor preluata si facuta populara de americani in anul 1969, ce poarta numele de Kamado si este un gratar ce functioneaza pe carbuni.

Cu o tehnologie avansata de producere a ceramicii (aceeasi ceramica folosita de Nasa pentru rachete) acestia produc astazi un gratar care indeplineste de fapt si criteriile enumerate mai sus si cautate de noi. Fiind fabricat conform celor mai stricte standarde de calitate, Kamado-ul detine proprietati superioare de izolatie si poate rezista temperaturilor extreme si fluctuatiilor de temperatura.
In plus, gratarul poate fi incalzit de cel putin 100.000 de ori, fara a suferi vreo pierdere in calitatea sa.

In ceea ce priveste cel de-al doilea criteriu important, gasim ca ceramica folosita in constructia gratarelor Big Green Egg reflecta caldura, generand un flux de aer care face ca ingredientele si felurile de mancare sa fie extrem de suculente, oferind astfel preparatelor un gust intens si delicios. Acesta a fost un criteriu la fel de important pentru noi; pana la urma, degeaba avem un gratar care ne tine o viata, daca nu suntem multumiti de gustul preparatelor.

Forma sferica a grilului Big Green Egg permite aerului sa circule perfect in interiorul EGG-ului, determinand alimentele sa se gateasca uniform si la temperatura dorita.
Gratarul Kamado este folosit la scara larga de restaurante de renume cu 3 stele Michelin oferind experiente gastronomice inedite.

Caracteristici ale gratarului Big Green Egg

Pe langa coacere, functia de grilling, gatire cu aburi, prajire si afumare, gratarul este de asemenea ideal pentru gatirea lenta a bucatilor mari de carne sau a unor ingrediente delicate (cum ar fi crustaceele si fileurile de peste).
Alt avantaj al acestor gratare este ca datorita deflectorului, preparatele se gatesc indirect (adica flacara nu bate direct pe carne sau mancare) ci se gateste la caldura care se creaza in interior. Deflectorul este un accesoriu aproape indispensabil, lent, pentru ca mancarea sa-si pastreze astfel savoarea.
Totodata, prin adaugarea pietrei de coacere plata putem sa coacem cu usurinta cea mai buna paine si pizza cu o crusta perfecta. Antricot suculent, sau peste in crusta de sare, supa de crustacee, o tocanita consistenta, deserturi delicioase sau optiuni vegetariene precum ardei umpluti, ciorba ardeleneasca sau niste bruschete capresse – posibilitatile sunt nesfarsite.

Big Green Egg nu numai ca permite o reglare precisa a temperaturii, dar are si un interval de temperatura enorm, de la 70 pana la 350 ° C. Pe langa toate aceste caracteristici functionale, designul spectaculos al gratarului – sub forma de ou – ii ofera originalitate si atractivitate.

Anual, exista chiar un festival dedicat acestor gratare: Big Green Egg Flavour Fair Festivalis. Participantii au ocazia de a proba si testa aceste gratare si chiar de a gati si gusta din bunatatile preparate pe ele. Bucatari de renume cu stele Michelin isi etaleaza talentul si gatesc la astfel de evenimente, oferindu-le pofticiosilor si curiosilor experiente gastronomice inedite.


Big Green Egg este disponibil in 7 modele de dimensiuni diferite pentru orice ocazie si stil de viata.

De la gratar de marimea 2 XL: cel mai mare membru din familia Big Green Egg si cel mai mare kamado disponibil pe piata ce deschide orizontul catre noi tehnici de gatire, cum ar fi grilul, coptul, gatitul clasic de supe sau mancaruri traditionale, gatitul cu fum, dar si gatitul la foc mic. Totodata, daca aveti nevoie de o suprafata mare de gatit, acesta este alegerea potrivita.
La modelul Big Green Egg mini cel mai mic si mai usor membru, ideal pentru camping sau picnic.

Alegerea noastra a fost marimea L pe care am gasit-o potrivita pentru cantitatea de preparate pe care le gatim de obicei, fiind indicat pentru 4-10 persoane.
Daca ar fi sa mai continuam cu alte motive pentru care am gasit acest tip de gratar ideal am mai adauga si faptul ca este versatil, putand fi instalat cu usurinta pe terasa, pe balcon (scoate foarte putin fum) sau transportat atunci cand nu vrem sa ne lipsim de gustul care ne-a cucerit.

Pentru ca experienta sa fie completa, gratarul necesita si o serie de accesorii ce le fac mai usor de manevrat si de utilizat. Perii de curatat, bucati din lemn de nuc, aprinzatoare de carbuni, termometre, presa pentru burger, tocatoare, aschii pentru afumat.

Daca ar trebui sa alegeti o metoda de gatit pentru tot restul vietii, va recomandam gatitul pe foc deschis fara ezitare. Un gratar pe carbuni Kamado este o experienta de gatit antrenanta in care preparatele ating apogeul gustului.

Review-urile bune ale celor care il utilizeaza deja, toate avantajele enumerate mai sus, precum si popularitatea lui ne-au convins si indreptat inca o data cautarile spre cel mai bun gratar ceramic pe carbuni – maestrul Big Green Egg.



Exit mobile version