Senzorii pentru usi si ferestre reprezinta esenta oricarui sistem de securitate la domiciliu. Cele mai multe sisteme vin cu un numar de senzori, la care le puteti adauga mai multi ulterior, dupa preferinte. In mod ideal, senzorii se pun pe fiecare usa si fereastra din casa, desi unii ii folosesc doar la nivelul inferior al casei pentru a economisi bani.
Daca o usa sau o fereastra se deschide sau se intrerupe cand alarma este aprinsa, senzorul trimite un semnal la panoul principal de comanda, declansand alarma.
Exista diferite tipuri de senzori pentru usi si ferestre, desi toate au in principiu aceeasi functie.
Cum functioneaza?
Senzorii pentru usi si ferestre sunt in alcatuiti din 2 parti. Una se monteaza pe usa sau fereastra in sine, in timp ce cealalta se ataseaza pe rama. Se lipesc de obicei cu adeziv, insa pot fi si insurubate direct pe rama.
Pozitionati cele 2 parti ale senzorului chiar una langa cealalalta; cand cele doua parti sunt separate, (atunci cand usa sau fereastra se deschid, acestea trimit un semnal panoului de alarma).
Tipuri de senzori
Senzorii sunt fie cablati direct in sistemul de alarma, fie au o baterie pentru a ii actiona astfel incat sa poata functiona wireless (fara fir).
Senzorii cu cablu necesita mai mult timp si efort pentru a fi instalati, in timp ce bateriile senzorilor wireless, necesita o verificare frecventa pentru a va asigura ca functioneaza.
Conexiunea dintre cele doua piese senzorice este formata in unul din mai multe moduri. Unii senzori se bazeaza pe magneti pentru a crea conexiunea.
Cand cele doua parti ale senzorului sunt separate, campul magnetic este intrerupt si alarma se stinge.
Altii se bazeaza pe un fascicul de lumina, cu 1 singur senzor care genereaza lumina, iar celalalt o primeste. Daca campul de lumina este oprit in timp ce sistemul este pornit, alarma se activeaza.
Intretinere
Panoul de alarma va avertizeaza adesea atunci cand senzorii nu functioneaza corespunzator, dar se recomanda oricum verificari saptamanale pentru a descoperi si rezolva probleme inainte de a deveni severe. Adezivul care tine senzorii isi pierde rezistenta in timp. Acest proces se accelereaza daca locuinta sufera de umiditate mai mare. Daca un senzor incepe sa alunece, este posibil sa intalniti mai multe activari de alarma false.
Inspectati fizic senzorii si cautati semne de uzura. Daca cineva loveste accidental un senzor, (ex: in timp ce se deplaseaza mobilierul sau altceva greu) functia senzorului poate fi impiedicata.
Verificati regulat panoul de alarma si verificati daca exista mesaje de eroare sau avertismente care indica o problema a senzorului.
Informati compania furnizoare atunci cand acest lucru se intampla, astfel incat sa fie constienti de problemele sistemului si va poata oferi o solutie. In timp ce repararea senzorului este posibila, inlocuirea este adesea optiunea mai ieftina si mai sigura.
Alte tipuri de senzori
Senzorii pentru usi si ferestre nu ar trebui sa fie singura linie de aparare in sistemul de securitate a casei.
Un senzor de spargere detecteaza sunetul unei
ferestre bruscate, avertizand sistemul de alarma. De asemenea, detecteaza vibratii
puternice pe care un senzor de ferestre obisnuit nu le poate detecta.
Senzorii de miscare se bazeaza adesea pe detectarea energiei in infrarosu.
Cand cineva se misca intr-o camera, senzorul detecteaza modificarile sursei de infrarosu si activeaza alarma. Functioneaza de la distanta, in timp ce senzorii pentru usi si ferestre functioneaza exclusiv pentru usa sau fereastra la care sunt atasate.
Atunci cand planificati un sistem de securitate, numarati usile si ferestrele din casa, si nu uitati sa includeti si usa garajului. Daca va ganditi sa reduceti numarul de senzori, amintiti-va ca o singura usa neasigurata sau nemoritorizata face ca intregul sistem de securitate sa fie inutil.