Atunci cand construiti o casa, trebuie sa va asigurati ca fundatia si adancimea de fundare a imobilului este aleasa corect. In functie de zona climatica sau de bugetul dvs., va trebui sa luati o decizie finala inainte de a proiecta casa.
Fundatia este elementul care ofera suport pentru greutatea constructiei, preluand incarcarile peretilor si stalpilor si transmitandu-le terenului pe care va fi amplasata constructia.
Adancimea fundatiei (sau adancimea de fundare) reprezinta distanta de la nivelul terenului pana la partea cea mai de jos a fundatiei (sau pana la talpa fundatiei).
Exista o gama foarte larga de tipuri de fundatii si adancimi potrivite pentru diferite aplicatii, care se stabilesc in functie de consideratii, cum ar fi:
adancimea de inghet
nivelul apei subterane
natura terenului de fundare
inaltimea minima constructiva a fundatiei
conditiile tehnologice
sensibilitate la zgomot si vibratii.
Totodata, cota de fundare este influentata de: conditiile climatice, factori geotehnici, factori hidro-geologici sau factori seismici.
Exista mai multe tipuri de fundatii: fundatii continue sub ziduri, fundatii izolate sub stalpi, fundatii pe piloti, fundatii in trepte sau combinatii dintre ele.
Adancimea fundatiei (cota de fundare) este stabilita de catre inginerul structurist, el fiind si cel cel care stabileste dimensiunile fundatiei, precum si cantitatea de fier beton ce se va folosi. Acesta va da masuratorile corecte in urma unui studiu geotehnic.
Adancimea minima de fundare se stabileste confort tabelului de mai jos, in functie de natura terenului de fundare, adancimea de inghet si nivelul apei subterane.
Fundatiile se alcatuiesc in mod obisnuit din beton armat, beton simplu sau zidarie de piatra. Intre inundatiile subsolului, infestarile cu daunatori si crapaturile fundatiei, construirea unei fundatii corecte este esentiala pentru a evita problemele ulterioare. Adancimea fundatiei va determina durata de viata a locuintei, functionarea utilitatilor si marimea subsolului.